Padlizsán tonhalas mártással

  • 2015.08.13.
  • 1

Ez az étel az észak-olasz specialitás, a Vitello tonnato vegetáriánus változata.
Utóbbit egyszer kóstoltam Bergamo-ban, mert kíváncsi voltam milyen lehet a borjúhús tonhalszósszal, ráadásul hidegen. Finom volt, de aztán megfeledkeztem róla. Nemrég azonban olasz gasztro magazinokat hozott a párom és ott találtam rá a Melanzane tonnate nevű ételre.A dallamos elnevezés mögött a padlizsános változat lapult, amit első adandó alkalommal el is készítettem. A padlizsán iránti rajongásomról már írtam itt
és
itt, de ez az étel brutál jó! Csak azt nem értem, ha ez az olaszoknál előétel, hogy tudnak még utána bármit is enni!Hozzávalók: 2 padlizsán (vinete)










olívaolaj










só, bors










2 tojás sárgája










fél citrom leve










1 evőkanál mustár










1 (olíva)olajos tonhalkonzerv










1 evőkanál kapribogyó









Elkészítés: A vinetéket hosszában/keresztben-ahogy tetszik-fél cm-es lapokra vágom. Sózom, borsozom és kevés olívaolajon, grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütöm. Nyilván lehet igazándiból is grillezni, ha van rá lehetőség. A padlizsán szeleteket papírtörlőre szdem és hagyom kihűlni.Az olajon tonhalkonzervet lecsöpögtetem. A tojássárgákból a mustárral és a konzerv olajával majonézt készítek. Citromlével ízesítem. A tonhalat villával összetöröm és a majonézhez kavarom. Sóval, borssal ízesítem.A tányérra rakok egy grillezett padlizsán szeletet, rakok rá tonhalas mártást. Ezt még egyszer megismétlem. Kapribogyóval, citrom szelettel díszítem.Vitello tonnato-Bergamoban