Pesto rosso

  • 2015.07.06.
  • 8

Napon szárított paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, mandula. Az eredeti szicíliai recept még bazsalikomot és pecorino sajtot kíván, de én oregánót és parmezánt használtam, mert ez volt kéznél.
Eredetileg tésztaszósz, de én annyira finomnak találtam, hogy kenőkének adtam az asztalra, focacciával. Néhány percnyi csend után sóhajok közt jött az elismerés:- Ez eszméletlenül finom! Eddig miért nem csináltál ilyent?Az igazság az, hogy készítettem még. Az első próbálkozásom azonban kudarcba fulladt amiatt, hogy olajban eltett szárított paradicsom helyett csak sima szárítottat használtam és az sem tűnt fel, hogy barnára van aszalódva. Az állaga száraz volt, a színe barna, így inkább hallgattam róla. De csak a következő próbálkozásig.Hozzávalók: 10 db. olajban eltett szárított paradicsom










2-3 evőkanál olívaolaj (a paradicsomról)










1-2 cikk fokhagyma





















chili










5 dkg mandula










5 ágacska oregánó/bazsalikom










3-5 dkg parmezán/pecorino sajtElkészítés: A fokhagymát megpucolom, az oregánó levélkéit letépkedem a szárról. Mindent beteszek a késes aprítóba és krémesre aprítom.