Házi gyros pitában

  • 2015.06.02.
  • 1

Autentikus görög utcakaja (street food) az otthonunkban. Nem öt perc elkészíteni, de tulajdonképpen csak a pita időigényes, ha azt délelőtt legyártjuk, estére már hívhatjuk is a barátokat
„gíroszozni”. Régebben nem volt sikerélményem a pitával, de most
Hahópihe
útmutatásait követtem és csak bámultam a sütő ajtaját. Olyan volt, mint egy timelapse videó, ahogy életre keltek a lepénykék! Ezért a
gyros fűszerkeverékért sem fordultam máshoz.Fanni volt a leghálásabb, ő kicsi kora óta nagy gyros rajongó, elhittem neki, hogy ilyen finomat még Görögországban sem evett.HozzávalókA pitához: 50 dkg liszt








2,5 dkg élesztő








3 dl langyos tej









2 teáskanál só









csipet cukor









3 evőkanál olíva olajA gyros fűszerkeverékhez: 2, 5 evőkanál só





















1 evőkanál pirospaprika





















2 teáskanál őrölt bors





















1 evőkanál vágott petrezselyem





















3 cikk fokhagyma





















1 evőkanál oregánó





















2 evőkanál kakukkfű





















csipet fahéj





















csipet szerecsendió






















csipet őrölt köményA tzatzikihez: 2 dl (görög) joghurt











2 cikk fokhagyma











só, bors











kb. 10 cm kígyóuborka











1 evőkanál olívaolaj












kapor (el is maradhat)+ 50 dkg disznóhús

2 dl olaj

zöldségek( paradicsom, hagyma, paprika, uborka)Elkészítés: A pitával kezdem. A langyos tejben, a cukorral felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom a többi hozzávalót és puha tésztává dagasztom. Ha van kéznél kenyérsütőgép, vagy robotgép, ezt a műveletet rábízom. A tésztát lefedem és hagyom duplájára kelni. 8 részre osztom és mindeniket gömbölyűre formálom. Úgy tíz percig békén hagyom, majd 2-3 mm vastag korongokká nyújtom. Letakarva megint fél órát pihen a tészta.
Előmelegítem a sütőt 220 fokra és a pita korongokat 2-3 részletben megsütöm a rácson. 5 perc alatt megsülnek.A pihenési idő alatt én nem pihenek. Először elkészítem a hozzávalókból a fűszerkeveréket. Ehhez legjobb egy mozsarat használni, de ha nincs (mint nekem) egy porcelán tálkában is tökéletes lesz. EZ a fűszerkeverék 2 kg húshoz is elég, én a maradékot hagytam megszáradni. Jól záródó befőttes üvegben eláll.A tzatzikihez az uborkát lereszelem, a levét kicsavarom. Az összes hozzávalót elkeverem a joghurtban.A húst ujjnyi csíkokra vágom, a fűszerkeverékkel megszórom és forró olajban kisütöm.Minden hozzávalót az asztalra teszek és mindenki kénye kedve szerint megpakolja a pitáját.Gyros és Rodosz