Bodzazselé

  • 2015.06.15.
  • 0

Az idén a bodzát kineveztem kísérleti alanynak. Bodzavirágból készült szörp, ecet, pálinka és zselé. Ez utóbbi lett a kedvencem. A lehető legintenzívebb bodza íz, amit valaha kóstoltam.
Reméltem, hogy elteszem télire a nyarat, de ha drasztikus lépésekre nem szánom el magam, nem lesz belőle semmi. Kaláccsal és sajtokkal a legfinomabb, de fogy az simán az üvegből is!Az ötlet
innen
származik. Jövőre kiemelt téma lesz a bodzavirág projekt.HozzávalókA bodzaszörphöz:
20 fej bodzavirág















1 kg cukor















3 citrom















1 evőkanál citromsó















1 l vízA zseléhez: fél l szörphöz 10 g zselatinElkészítés: A vizet felforralom és hagyom lehűlni. A bodzavirágokat ollóval lecsipegetem a szárról. Egy fazékba öntöm a vizet, a cukrot, beleteszem a virágokat és a citromsót és a felkarikázott citromokat. 2 napra hűvös helyre (hűtőbe)teszem, néha megkavarom. 2 nap után leszűröm, a virágokat és citromokat jól kinyomkodom. A cukros-bodzás szirupot 5 percig hagyom forrni. Ez a szörp. A szörpből készül a zselé.1/2 l szörphöz 10 g zselatint adok úgy, hogy kb. 10 ml-t kiveszek a szörpből és elkeverem a zselatinnal. Békén hagyom 10 percig, majd a többi folyadékot is hozzáadva vízgőz fölött melegítem. Fontos, hogy ne forrjon!A kész zselét formába vagy üvegbe öntöm és hagyom megdermedni. Fogyasztható azonnal, de télire is eltehető.