Vöröslencse krémleves kolbász- chipsszel

  • 2015.04.09.
  • 9

Bármerre jártunk Törökországban, ez az ízes vöröslencse krémleves mindenütt ott volt az étlapokon. Annyira olcsó és annyira finom, hogy én képes voltam még nyáron is naponta kétszer enni, ha a jó sorsom arrafele terelt.A kolbász- chips ötlete természetesen nem onnan származik, pedig ha tudnák a törökök, hogy mennyire talál hozzá, lehet, hogy bűnöznének egy kicsit.Ehhez elmesélek egy ide találó sztorit. Isztambulban álldogáltam egy vendéglő előtt a páromra várva. Természetesen rögvest leszólított egy pincérfiú. Néhány perc alatt beazonosította, hogy magyar vagyok és elkezdte a játszmát:- Mikor következőkor jössz, feltétlenül hozzál finom magyar szalámit. De ne holmi csirkeszalámit, hanem igazi disznóból készültet!- Ok-mentem bele a játszmájába- dehát Ramadan van, szabad ilyent?- You know-mosolygott elnézően- I am not a perfect muslim.Ez azóta szállóige lett a családban. Ha valamit csak félszívvel csinálunk, akkor szoktuk emlegetni.Hozzávalók: 15-20 dkg vöröslencse










olaj










1 fej hagyma










3 cikk fokhagyma










só, bors










paprika/chili










fél citrom leve










2 evőkanál paradicsompüré










menta










15-20 dkg száraz kolbászElkészítés: A vöröslencsét átmosom. A hagymát, fokhagymát megpucolom. Olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a zúzott fokhagymát. Ha már érződik az illata, beleteszem a lencsét. Sózom, borsozom, beleteszem a paradicsompürét. Felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi és készre főzöm. Leturmixolom. Kiegészítem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék és felforralom.
Közben egy serpenyőbe kevés olajat öntök, beleteszem a kolbászkarikákat és ropogósra sütöm. A kolbász-chipseket kiszedem, az olajban kevés paprikát/ chilit kavarok el.
A kész levest még mentával, citromlével ízesítem. A tetejére pötyögtetek a paprikás olajból (hogy némileg pótoljam a főzés közben elvesztett színt) és a kolbász-chipsszel tálalom