Sajtos-mákos kréker
- 2015.04.01.
- 5
Közeleg a Húsvét, ilyenkor többféle süti kerül az asztalra. Az a tapasztalatom, hogy a locsolók az apró falatokat preferálják, vagy egy idő után azt se. Inkább a sós aprósüteményeknek van keletje.Ez a kréker előre elkészíthető, picit különleges . Kitűnő bor és sörkorcsolya.Ha vastagabbra hagyom inkább omlós, ha vékonyabbra vágom ropogós korongok lesznek. Érdemes sokat sütni, mert eteti magát. Inspiráció
innen. Egyből tripláztam az adagot.Hozzávalók: 45 dkg liszt
22 dkg vaj
7,5 dkg mák
3 mokkáskanál só
3 tojás
3-6 evőkanál hideg víz
15 dkg reszelt sajtElkészítés: A lisztet a hideg vajjal elmorzsolom. Hozzáteszem a tojásokat, majd a többi hozzávalót. Vizet fokozatosan adok hozzá, és csak annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy a tészta összeálljon. A tésztát 2 rúddá sodrom (egy fóliában a legkönnyebb), majd pár órára hűtőbe teszem. Ha sürget az idő, akkor 20 perc is megteszi a fagyasztóban.
A dermedt tésztarudakat éles késsel tetszőleges vastagságú korongokká szeletelem. 180 fokos sütőben megsütöm.Ebből a mennyiségből kb. 100 db. lett, de ez nem sok, mert hamar fogy.