Rusztikus macaron

  • 2015.04.18.
  • 7

Gondoltam a 200. poszt legyen különleges. Maradék tojásfehérjém van, vakáció van, időm van, mi kellhet még? Ja, mandulaliszt. Az nincs. De van mandula a kamrában, ledarálom, átszitálom, mi az nekem?! Igazán semmiség, ha eltekintünk attól a ténytől, hogy a macaron-hoz hámozott mandulát illik használni. Erre nyilván csak utólag jöttem rá, miután egy ideig törtem a fejem, hogy ugyan ezek a
fehér macaron-ok nekem mitől lettek ilyen pöttyösek. De még jó, hogy ennyivel megúsztam! A macaron ui. rendkívül hisztérikus személyiség. Különleges bánásmódot igényel és őszintén, semmi garancia a sikerre. Időről-időre mégis azon kapom magam, hogy mégis besétálok a csapdába. A kis hisztérikák nagy csábítók, ez benne van a munkaköri leírásukban.Szóval sütöttem én már macaron-t szebbet is, csúnyábbat is, itthonra ez is megteszi, nem vagyok én Pierre Hermé! Ha az ő macaronjai a kifutók sztárjai, az enyémek az átlag nőt (van ilyen?) képviselik.Hozzávalók: 80 g tojásfehérje (előző nap kivéve a hűtőből)











25 g cukor











100 g mandulaliszt











100 g porcukor











100 g cukor











35 g vízA töltelékhez: 150 g mascarpone











gránátalma magokElkészítés: Először kimérem a hozzávalókat. Nem vicc, ennyire pontosan. A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitálom, összekeverem a tojásfehérje felével.
A vízből és a 100 g cukorból szirupot főzök, forrástól számítva még 4-5 percig hagyom a tűzön. Elvileg 110 fokosnak kell lennie, de még sehol sem botlottam cukorhőmérőbe.A tojásfehérje másik részéből a cukorral félkemény habot verek, ehhez csurgatom hozzá fokozatosan a forró cukorszirupot. Addig verem, míg kihűl. Ekkor a mandulás masszához keverem adagonként a tojáshabot.
Erős zacskóba teszem a masszát, melynek a sarkát levágom. Sütőpapíros tepsire pici, kerek halmokat nyomok. A tepsit az asztalhoz ütögetem, hogy még véletlenül se maradjon buborék a habcsókokban. Kb. fél órát hagyom állni, jót tesz neki , ha bőrős lesz a felülete.A sütőt 150 fokra előmelegítem. Nekem 15 perc alatt sültek meg a macaronok.
A töltelék bármi lehet, de ne legyen túl édes, mert a sütikék nagyonis azok. Én most sima mascarpone-val töltöttem meg őket, amelyre gránátalma magokat raktam.