Medvehagymás-túrós pogácsa

  • 2015.04.30.
  • 7

Addig nem nyugodtam, míg el nem mentünk medvehagymát szedni. Micsoda szerencse, hogy olyan helyen élünk, hogy egy kiadós séta közben begyűjthetjük az éves medvehagyma adagunkat. Tele van az erdő, kaszálni lehetne. Az csak a ráadás, hogy közben ibolyát is szedek az
ibolyacukorhoz
és fiatal őzek suhannak el a hátam mögött.Én legjobban vajas kenyéren szeretem a medvehagymát, de rögtön utána
ez
a recept következik. Hát hogyne, ha utána ezt hallom a lányomtól:- Anya hogy tudsz ennyire finomat sütni?Hozzávalók: 50 dkg liszt










50 dkg tehéntúró










25 dkg vaj










2 tojás










3 dkg friss élesztő










5 dkg medvehagyma










2 teáskanál sóA kenéshez: 1 tojásElkészítés: A lisztet, élesztőt, túrót, vajat, sót és a tojások sárgáját összegyúrom-dagasztom. Én ezt a műveletsort készségesen átadom a robotgépnek, illetve a kenyérsütőnek. Min. 30 percre (de akár egy éjszakára is) hűtőbe teszem.Felverem a tojásfehérjét. Apróra vágom a medvehagymátLisztezett felületen szabályos négyszög alakúra nyújtom a tésztát. Lekenem a tojásfehérjével, és megszórom a medvehagyma felével. Félbe hajtom a tésztát, és ismét lekenem fehérjével, megszórom medvehagymával. Még egyszer félbe hajtom és ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Kicsi pogácsaszaggatóval vagy pálinkáspohárral kivágom.Lekenem a felvert tojással. Sütőpapíros tepsire rakom és 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm 200 fokon.Tipp: a kieső részeket nem érdemes újragyúrni, mert elvész a rétegződés. Hamarosan megmutatom, mit találtam ki velük.