Pulykafonat Hasselback krumplival

  • 2015.03.29.
  • 2


Sült hús sült krumplival. Kétségkívül finom, ám kevés ennél unalmasabb fogást tudok elképzelni. Ezért minden kreatív ötletre vevő vagyok. A pulykafonatot Lajos Marinál láttam réges-régen, most jött el az idő, hogy kipróbáljam.A svéd Hasselback burgonyával pedig régóta szemezek, szerintem nagy ötlet, kár, hogy nem én találtam ki. Újkrumpliból az igazi, amikor a héját is rajta lehet hagyni. Sajttal, szalonnával, zöldfűszerekkel akár önálló fogásként is megállja a helyét.HozzávalókA pulykafonathoz:
40 dkg pulykamell















só, bors















olaj















kevés vajA Hasselback kumplihoz: fejenként 2-3 kisebb méretű krumpli





















só, bors





















olívaolaj





















2 cikk fokhagyma





















kevés sajtElkészítés: A krumplival kezdem. Meghámozom, megtörülgetem őket. Egyenként egy evőkanálra helyezem és ameddig a kanál engedi, harmonikaszerűen bevagdosom. Sózom, borsozom, és olajban minden oldalról megforgatom. Egy sütőtepsibe kevés olajat öntök, a krumplikat beteszem sülni 200 fokra. Kb. 1 óra alatt sülnek meg, de érdemes figyelni. A vége fele a fokhagymát pépesítem , kevés olajjal elkavarom. A sajtot kis, vékony szeletekre vágom. A sajtszeletkéket bedugdosom a harmonika nyílásai közé, majd mindenik krumplira kenek a fokhagymapépből. Ha van grillfokozat a sütőn, pár percre rákapcsolom, ha nem, úgy is jó, lényeg, hogy piruljon meg a teteje.A pulykamellet 4 nagy szeletre vágom, majd a szeleteket hosszában 3 csíkra úgy, hogy egyik végükön egyben maradjanak. Sózom, borsozom. A pulykamellet befonom, mint a lányok copfját szokás, a végén hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítem.
Egy serpenyőben olajat forrósítok. A fonatokat mindkét oldalukon megpirítom. Hozzáadom a vajat is az olajhoz és lassú tűznél, lefedve készre sütöm.