Zsályás sütőtök-krumpli rakottas

  • 2015.02.01.
  • 5


A sütőtök megosztó étel. Nálunk úgy istenigazából senki se szereti. Én viszont odavagyok a sós, fűszeres változatokért. Ezért, amikor megpillantottam ezt a receptet
itt
tudtam, hogy nekem találták ki.
Elkészíteni is gyönyörűség! Ahogy rakosgattam felváltva a krumpli és sütőtök szeleteket, az volt az érzésem, mintha mandalát készítenék. Nem tudom létezik-e már az étel-mandala kifejezés, ha nem, akkor most találtam fel. Annyira nyugodt lettem az alkotás által, hogy az sem zavart, hogy a sütőtök szeletelés közben eltörött a robotgép tengelye, sőt, az sem, hogy rajtam kívül eme műalkotást nem szerette senki. Ábel meg is jegyezte:- Szerintem ezt csak a gasztrobloggerek szeretik!Lehet! Azok viszont szenvedélyesen. Még van sütőtök a pincékben, boltokban-én szóltam...Hozzávalók: fél kg sütőtök










fél kg krumpli










10 dkg feketeerdei sonka










min. 20 db. zsályalevél










5 dkg vaj










2 dl tejföl










só, borsElkészítés: A krumplit és a sütőtököt megpucolom, majd robotgéppel, vagy sarvalóval vékonyra szeletelem.Egy tűzálló tálat kivajazok, majd elkezdem rétegezni az alapanyagokat a következő sorrendben: sütőtök, só, bors, sonka, zsálya, krumpli, só. Ezt ismétlem, míg elfogy az anyag.
A tetejére simítom a tejfölt és rárakom a vajdarabkákat. Kb. 45 perc kell, hogy átsüljön és összeálljon a mű.
Önmagában egytálétel, de fehér húsok körete is lehet.