Fokhagymás csirkemell nyers sárgarépa salátával

  • 2015.02.04.
  • 8

A fokhagymával tűzdelt csirkemell sütőben sütve a világ legegyszerűbb sültje. Köretnek sokszor igyekszem zöldséget tálalni. Ha krumplit, tésztát vagy rizsfélét is adok, a saláta csak mellékszereplő lesz a tányéron.A murkot (sárgarépát) szinte csak a levesben szeretik a gyermekek nálunk. Se főzeléknek, se párolva, se sütve nem megy. Pedig milyen fontos lenne... Ekkor jutott eszembe, hogy nyersen viszont szívesen elrágcsálják. Miért is bonyolítom?
A salátaöntetekkel is sokszor meggyűlik a bajom, általában azokat sem szeretik. De a méz és a citrom bejön-ez lesz hát az öntet. Ez be is jött. Ám hiába tartottam kiselőadást a zsírban oldódó vitaminokról, mogyoróolajat csak én csöpögtettem a salátámra...Hozzávalók: 2 egész csirkemell










só, bors










4 cikk fokhagyma










kevés zsiradék(tyúkzsír, olaj)










4 db murok










1 citrom










1 evőkanál méz











pár csepp finom olaj (mogyoró, dió, tökmag, olíva)Elkészítés: A csirkemelleket megmosom, megszárítom. Éles késsel kis réseket vágok a húsba és a tüskésre vágott fokhagymát belenyomkodom. Sóval, borssal megszórom, zsiradékban megforgatom, majd alufóliával letakarva sütőbe teszem. Kb. 40 perc elteltével a fóliát leveszem és hagyom a húst pirosra sülni.A salátához a murkok héját lekapargatom. Kézi reszelővel vagy robotgéppel finomra reszelem. A citromból és mézből öntetet készítek, amit majd a tányéron locsolunk a salátánkra, ahogy az olajat is.Könnyű, egészséges ebéd, télen üdítő a sok nehéz fogás után.