Székely fokhagymás leves

  • 2015.01.31.
  • 4

Egy melengető, ízes leves és mindjárt elviselhetőbb lesz ez a hosszú tél. Csirkehússal és sok fokhagymával készül, a végén pedig levesbetétként rizs kerül bele.Azért is szeretem ezt a levest, mert ha ezt készítem, a főétel is félig megvan. A levesben főtt húst ui. hagyományosan főtt krumplival és paradicsommártással szokás tálalni. Mivel nálunk a főtt húst nem mindenki szereti, olajban gyorsan átsütöm. A köret szerintem bármi lehet, itt most bulgurral és zöld salátákkal ettük.Hozzávalók: fél kg csontos csirkehús










1 nagy fej fokhagyma










6 evőkanál rizs










2 evőkanál rizsliszt/liszt










1 dl tejföl










néhány ccsepp ecet










fokhagymaszár/petrezselyemzöld










sóElkészítés: A húst a vízzel és a megpucolt fokhagymagerezdekkel, sóval, felteszem főni. Ha felforrt, a hús habját leszedem és takaréklángon addig főzöm, amíg a hús puha lesz. Ekkor a levest leszűröm, a húsokat félre teszem. A fokhagymagerezdeket villával összetöröm és visszateszem a levesbe. Újraforralom és belefőzöm a rizst. Ha a rizs is puha, a tejfölből és lisztből habarást készítek. A levesbe öntve hagyom néhány percet forrni. Ecettel ízesítem. A tetejét vágott zöld fokhagymaszárral vagy petrezselyemzölddel szórom meg.