Fafülgombás, édes-savanyú metélt

  • 2013.09.24.
  • 3

Hargitai György mesterszakács receptje
 ▪   5 főre, 30 perc (+ a gomba áztatása), könnyű
 Hozzávalók:
40 dkg Soós rövid metélt, só
a raguhoz:
egy kis doboz (25 gramm) szárított fafülgomba, 1-1 húsosabb zöld és piros színű paprika (35 dkg), 20 dkg konzerv ananászkarika, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál nem túl sós sötét szójamártás, 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál ketchup, 2 evőkanál méz (kristálycukor is lehet), fél kiskanál Erős Pista (lehet 1-2 apróra vágott csilipaprika is)
 
Elkészítés:
1. A fafülgombát bő langyos vízben átmossuk, leszűrjük, egy tálba szórjuk, és annyi langyos vízet öntünk rá, emennyi ujjnyira ellepi. 1-2 órán át így áztatjuk.
2. A kétféle paprikát kicsumázzuk, és a rövid metélthez hasonló nagyságú darabokra vágjuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a karikákat lapjukban félbevágjuk, majd a paprikához (metélthez) hasonló darabokra vágjuk.
3. Az olajat egy wokba (serpenyőbe) öntjük, majd nagy lángon a paprikát 2 percig pirítjuk benne. A gombát leszűrjük - levét félretesszük -, a nagyobbakat földaraboljuk, a paprikához adjuk. 1-2 percig rázogatva pirítjuk, majd következik az ananász.  A szójával, az ecettel, a ketchuppal, a mézzel és az Erős Pistával ízesítjük. Keverve, rázogatva 2 percig pirítjuk, és a gomba főzőlevéből is ráöntünk kb. 1 decinyit, hogy legyen egy kis szaftja.
4. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük. leszűrjük, a zöldséges raguval összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.