Aranymogyorós kockák, azaz kekszek (aszalt sárgabarackkal)

  • 2017.12.03.
  • 4

Jajj, de rég nem sütöttem és nem jelentkeztem..., de Advent első hétvégéje nem múlhat el valami finomság nélkül... :-)Az ötletet egy, a citromos sajtkeksznél
már említett, apró könyvecskéből vettem.
Ebben csupa-csupa négyzet alakú kekszötlet található. Most az "Aranydiós kockára" esett a választásom, amelyből - pucolt dió hiányában - "Aranymogyorós kocka" lett frenetikus eredménnyel.
Az aszalt sárgabarack és mogyoró a
citrom-és narancshéjjal igazi, karácsonyi ízvilág. Nekem a moszkauer jutott eszembe róla, csak a csoki hiányzott.
Kicsit macerásnak tűnik készíteni, de nagyon különleges, próbáljátok ki! Gasztroajándéknak sem utolsó szép csomagolással ellátva. ;-)Hozzávalók:
Alaptészta:15dkg liszt8dkg barnacukor5dkg vaj
Rátét:1 narancs leve és héjaFél citrom leve és héja7dkg aszalt sárgabarack7dkg barnacukor7dkg vágott mandula (vagy dió)2 teáskanál liszt
A narancs és citrom kifacsart levét 150ml-re egészítettem ki, ebben 15 percig főztem az aszalt sárgabarackot. Leszűrtem, a levet félretettem. A kihűlt barackot apró kockákra vágtam.
A tészta hozzávalóit a hideg vajjal összemorzsoltam. Nem fog összeállni (!!), amolyan vizes homok-szerű tésztamorzsa lesz belőle. Ezt a morzsát egy 26x17 cm-es, szögletes formát kibélelő sütőpapírra nyomkodtam ~4-5 mm vastagon.
A tésztamorzsát 10 percig 180 fokon világosra sütöttem.
Közben a barackkockákhoz hozzáadtam a reszelt citrushéjakat, a lisztet, cukorot, vágott mandulát és 60ml barack-főzőlevet - ezt az egészet összerottyantottam.
A világosra sütött tésztára kentem egyenletesen a barackos masszát (vigyázva, hogy mindig lefelé húzzam a kést, hogy ne szedjem fel a tésztát) és újabb 10 perc alatt készre sütöttem.
A kihűlt tésztát éles késsel tetszés szerinti kockákra vágtam.