Sült túrótorta kekszalappal - 33. Blogkóstolóra&Pünkösdi játékra

  • 2017.05.19.
  • 1

Az állandó időhiány miatt úgy döntöttem, két legyet ütök egy csapásra. :-):A XXXIII. Blogkóstolóra, amely Márti konyhájában zajlik éppen, Kisilditől kellett receptet választanom. Közben az egyik kedvenc blogomon, a Parókia konyháján Ani pünkösdi játékot hírdetett: sárga-piros színvilágú finomságokkal. Így Kisilditől egy sült túrótortát választottam cseresznyeszósszal, ami - a kolléganőmtől kapott tanyasi tojásoknak hála! - sárga színben pompázik a gyümölcsréteg alatt.Igazi nyáreleji finomság, várjatok vele a cseresznyeszezonig, vagy készítsétek el most, eperrel! :-)Márti, Ildi, Ani, köszönöm, hogy veletek játszhattam!A tortaalaphoz:15 dkg keksz10 dkg vaj3-4 dkg darált dióA töltelékhez:50 dkg friss tehéntúró (ha több van, jobb)15 dkg cukor 3 tojás2 dl tej2 dl tejföl1 csomag vaníliapuding1 vanília kikapart belseje (vagy 2-3 csomag vaníliáscukor)
1 citrom reszelt héja5 dkg mazsola (kihagyható)A tetejére:~20 dkg gyümölcs (nálam fagyasztott cseresznye)1 evőkanál cukor1 evőkanál vaníliás pudingporFél citrom reszelt héjA kekszet ledaráljuk, összekeverjük a darált dióval és az olvasztott vajjal, majd egy zsírpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk erősen. Előmelegített sütöben 180 fokon 10 percig sütjük.Közben mixerrel összekeverjük a töltelék hozzávalóit és az elősütött tortalapra öntjük és tovább sütjük 45-50 percig, addig, amíg a teteje is megszilárdul, a pereme meg szép rózsaszínes-piros lesz.A gyümölcsfeltéthez a cseresznyéből, cukorból, pudingporból sűrű öntetet főzünk.A kihűlt túrótorta tetejét megkenjük a gyümölcsöntettel.