Fürst Pückler torta

  • 2017.04.07.
  • 9

Az idei, tavaszi Segitsüti akcióra felajánlott tortámat Lajos Mari, Hemző Károly 66 torta című könyvéből választottam Petra lányom kérésére. Petra ugyanis a 7. születésnapjárta egy epres, csokis tejszínhabos tortát kért és ez a remekmű mindenben megfelelt a kérésnek.
A torta az egyik legelőkelőbb német család nevét viseli. Fürst Pückler, azaz Pückler herceg bolondult minden olyan édességért, amely sima és csokoládés piskótalapokból, valamint eper vagy málnakrémből, sok tejszínhabbal, likőrrel és csokoládéval készült.A torta nagyon ízlett az egész családnak, a Segítsütin is nagyszerűen szerepelt,
ennek eredményét
a Bátor Tábor Alapítvány
javára itt nézhetitek meg. : Beának 30.000.- forintot ért a liciten ez a torta, így mi ketten ennyivel támogathattuk az alapítványt, amit itt is köszönök neki. :-)Hozzávalók:Piskóta:6 tojás6 evőkanál cukor6 evőkanál liszt1 evőkanál kakaóporEpres krém:30dkg eperFél citrom leve10dkg porcukor1dkg zselatin5dl tejszínhab9 ek narancslikőrBevonat:2 dl tejszín1 csomag habfixáló1 csomag vaníliás cukor16 marcipángolyó kakaóporba hempergetve5-6 szem eper némi gyümölcszselével leöntveA piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Hozzáadtam a cukrot majd kis idő múlva a sárgáját. A lisztet óvatos mozdulatokkal hozzávegytettem. Sütőpapírral fedett lemezre a harmadából kikentem egy kört, a maradékhoz kakaóport vegyítettem, ebből még két kör készült. 180 fokos sütőben készre sütöttem a lapokat.A krémhez az epret felengedtem (fagyos volt), felnegyedeltem, hozzáadtam a porcukrot és a citromot, fél óráig állni hagytam.A zselatint 1 dl vízbe beáztattam.A megduzzadt zselatint felolvasztottam és lassan az eperkrémhez kevertem. A tejszínt kemény habbá vertem, ezt is az eperkrémhez vegyítettem. Ezzel töltöttem meg a készre sült lapokat,melyeket töltés előtt narancslikőrrel kenegettem meg.Hűtőszekrényben fél napig pihentettem a betöltött tortát.A díszítéshez a tejszínt habbá vertem a fixálóval és bevontam vele a tortát.Kakaóporba forgatott marcipán golyókkal, csokidísszel, gyülökcszselébe mártott eperszemekkel dekoráltam.