Etelka tortája
- 2017.04.29.
- 1
Nemrég hoztam a Fürst Pückler tortát Lajos Mari, Hemző Károly: 66 torta című könyvéből, és most újra ebből a műből hozok egy finomságot, Etelka tortáját.A könyv szerint az 1900-as évek elején a Berták, Irének és Jolánok mellett az egyik legdivatosabb női név az Etelka volt. Lajos Mari szűkebb-tágabb családjában is többen vieslték ezt a nevet, elsősorban édesanyja és tündéri keresztanyja, akinek receptes füzeteit
Lajos Mari ma is őrzi és forgatja.
Az Etelka tortája egy diós-vaníliás-csokoládés finomság, amelyet sárgabarack koronáz meg, nagyon finom kombináció. Dióimádó nővéremet leptem meg vele, mindenkinél nagy sikert aratott.
Hozzávalók:
Piskóta:6 tojásCsipet só12dkg cukor4dkg vaníliás pudingpor8dkg liszt1 kiskanál sütőpor3dkg darált dió1 evőkanál kakaó
Krém:5 tojássárga20dkg cukor2dkg vaniliás pudingpor3 dl tej1 vanília rúd1.5dkg zselatin5dkg étcsokoládé4dl tejszín10dkg baracklekvár0,5dl rum
Díszítés:10dkg darabolt dió2dl tejszín1 csomag habfixáló porSárgabarack befőtt
A piskótához az egész tojásokat, sót, cukrot gőz felett robotgéppel 10 percig habosra kevertem (tényleg kell a 10 perc!). Levéve a gőzről 4 percig még kevertem, hogy hűljön, majd hozzáadtam a pudingporral elkevert lisztet. A maszát három fele osztottam, az egyiket simán maradt, a másikba belekevertem a diót, a harmadikba a kakaóport. Külön sütöttem meg őket sütőpapírral bélelt kerek formákban (~24cm).A zselatint fél dl vízbe áztattam.A
krémhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgájából, 10 dkg cukorból, pudingporból, tejből a vaníliarúddal sűrű krémet főztem. (A vanília rudat kiszedtem). A fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá vertem. A zselatint meglangyosítottam, a krémhez adtam. Hozzávegyítettem a fehérje habot és ketté osztottam. Az egyik feléhez olvasztottam az étcsokoládét. Hagytam kihűlni a krémeket.A tejszínt kemény habbá vertem és ketté osztottam, felét-felét a vanília-, illetve a csokikrémhez vegyítettem.A piskótalapokat rummal elkevert baracklekvárral megkentem és a két féle krémmel betöltöttem. Hagytam krémet a torta bevonására is.Fél napot a hűtőszekrényben hagytam összeérni.A díszítéshez a tejszínt kemény habbá vert a fixálóval, bevontam vele a tortát. Fél sárgabarack befőtekkel és darabolt dióval díszítettem.A sárgabarackok kevés gyümölcszselével átkenhetők, így tartósabbak lesznek a torta tetején.