Fahéjas almatorta karamellöntettel - blogszülinapra és SAD-ra :-)

  • 2014.11.24.
  • 0

A hétvégén úgy döntöttem, több legyet ütök egy csapásra: készítek valamit előre megünnepelve a mai napot - vagyis a 3. blogszülinapomat - és egyben sütök az aktuális, 28. SAD játékra - csábító fahéj - jegyében valami finomságot. :-) Remélem a játék-gazda, Kabóca elégedett lesz ezzel a tortával.A receptet egyébként a neten kutakodva, egy francia honlapon, itt találtam. A karamellel leöntött süti látványa rögtön cselekvésre késztetett. Némi változásokat engedélyeztem magamnak: csökkentettem a cukor- és növeltem a fahéjmennyiséget, a liszt felét Graham lisztre cseréltem, és a karamell öntetbe is tettem fahéjat...hmmmmm.... Végül a 3. blogszülinapról: bizony, rohamléptekkel halad az idő... Köszönöm, hogy olyan sokan jöttök olvasni, vagy csak bekukkantani a konyhámba! Köszönet a sok megjegyzésért amit kapok, minden egyes vélemény nagyon jól esik, ez ad erőt és lelkesedést, hogy tovább írjam ezt az internetes recept-naplót. Mostanában sajnos kevesebb időm jut a saját - és így mások - bolgjára is, mert az otthon töltött kismama évek, majd a részmunka után már egy ideje teljes állásban visszatértem a mókuskerékbe. De igyekszem tartani az egyensúlyt minden téren, hogy erre, a számomra oly kedves hobbira is jusson idő úgy, hogy az ne a család kárára menjen. :-)Játék kitalálására most nem maradt időm, energiám, de ígérem, ami késik nem múlik. Van pár jó ötlet a tarsolyomban.... :-)) Hozzávalók:Tészta:3 tojás10 dkg cukor15 dkg liszt (nálam a fele Graham)15dkg vaj1 evőkanál fahéj1 kiskanál sütőpor1 csomag vaníliás cukor 4 nagy almaKaramellszósz: 10dg cukor5dkg tejszín3dkg vaj1 kiskanál fahéj A tésztához az almákat megpucoltam, hármat kockára vágtam, egyet lapos szeletekre. Egy szögletes tepsit kizsíroztam-kiliszteztem, beleszórtam az almakockákat. Meghintettem őket fahéjjal, vaníliás cukorral.A tojásokat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olvasztott vajat és a fahéjjel, sütőporral elkevert lisztet. Az almakockákra öntöttem, a tetejére pedig az almaszeleteket helyeztem. 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.Kiborítottam a tepsiből, hagytam kihűlni.A karamellszószhoz a cukrot aranysárgára olvasztottam, majd hozzáadtam a vajat, végül a tejszínt. (Vigyázat, nagyon felhabzik!) Egy kiskanál fahéjjal ízesítettem, egyneművé kevertem, hagytam kihűlni.
Tálalás előtt az almatortát meglocsoltam a kihűlt karamellel.