Ribizlihabos-almás réteges torta a magam módján (cukormentes!)

  • 2013.10.14.
  • 5

Férjemmel minden évben megkóstoljuk az éppen aktuális ország tortáját és ami megnyeri a tetszésünket azt megpróbálom elkészíteni én is. Nagy kedvencünk lett a "Madártej", a "Szabolcsi almás-mákos" és a "Szilvagombóc torta", ezeket magam is elkészítettem itthon. (Akkor még nem blogoltam, így nincs fotó és recept róluk nálam, de ami késik, nem múlik!)
Idén a "Milotai mézes" egyikünk tetszését sem nyerte meg, szerintünk brutál tömény és édes, de amikor férjem megkóstolta a cukormentes, ribizlihabosat, kijelentette: ilyet kér a szülinapjára!Recept híján nagy volt a kihívás, áttanulmányoztam az ide vonatkozó cikkeket, instrukciókat gyűjtöttem innen-onnan, közben megjelent róla egy verzió Mohánál is. Jöjjön hát az én változatom, ami a nagy napra készült.Annyira sikeres lett ez a torta, hogy kilencen voltunk rá és egy szelet maradt belőle! A férjem egymaga - aki ismeri most nagyon elcsodálkozik - 4 szeletet evett meg egymás után! Ennél nagyobb dicséret vagy köszönet azt hiszem nem is kell..... És persze azt is mondta, hogy jobb mint az eredeti, amit cukrászdában kóstolt! <3Isten éltessen Lénárd sokáig!!! :)Hozzávalók (23cm átmérőjű tortához):Amit érdemes előre elkészíteni:Ribizli öntet: 30 dkg fagyos ribizlit tűzön kevergetve felfőztem, leturmixoltam majd átpasszíroztam. 5 dkg xilit, 2dkg pektin és 1 dl víz ment hozzá, ezeket összefőztem. Almakompót (az eredetiben állítólag diabetikus almabefőtt van, de én inkább kompótot főztem): 30 dkg megpucolt, kockára vágott almát 3 dl vízzel felöntöttem. Ízesítettem xilittel, fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével, fedő alatt megpároltam. Kihűtöttem.Almapüré:
15 dkg reszelt alma, 0,5dl almakompót-lé, 1dkg zselatin, 3dkg xilit, fahéj, lassú tűzön összefőztem. Piskóta: 2 közepes alma reszelve, 8dkg xilit, 2 tojás, 12dkg tönkölybúza liszt, 1 kiskanál sütőpor, fahéj. A tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukor felével. A sárgáját habosra kevertem a többi cukorral, hozzáadtam az almát majd váltakozva a szárazanyagot és a tojáshabot. 180 fokon, zsírozott-lisztezett tortaformában negyed óra alatt készre sütöttem.1. réteg: A kihűlt piskóta tetejét megkentem némi ribizli öntettel, majd karikát raktam köré.2. réteg: Az almakompótot leszűrtem, az almakockákhoz (40dkg volt) adtam
fél dl kompót levet, 1 dkg zselatint, egy kis citromelvet és összefőztem. hagytam hűlni majd a piskótára simítottam.3. réteg: 1 tojásfehérjét habbá vertem, hozzáadtam 3 dkg xilitet és addig kevertem míg a cukor elolvadt. 1,5 dl tejszínt 1 habfixálóval kemény habbá vertem. Ezt a két habot vegyítettem bele óvatos keverő mozdulatokkal az előre elkészített almapürébe. Ezt a habot kentem az almakompótos rétegre.
A tetejét megkentem egy kis ribizliöntettel és megszórtam ribizlivel.4. réteg: 3dkg xilitet 2dkg vízzel feltettem főzni. Amikor forrni kezdett akkor 2 tojásfehérjét habbá vertem, hozzáadtam 3 dkg xilitet és addig kevertem míg a cukor el nem olvadt. Addigra a cukorszirup is kezdett sűrűsödni, finoman füstölni. A cukorszirupot a habba öntöttem, elkevertem, beletettem a maradék ribizli öntetet is (egy evőkanálnyit meghagytam díszítésre). Hozzácsorgattam még 2 evőkanál vízben feloldott 1 evőkanál zselatint, amit kicsit összemelegítettem.Ezt kentem az almahabra. A maradék öntetbe megforgattam pár szem fagyos ribizlit, a többi öntettel megcsorgattam a torta tetejét. A ribizliket fürt szerűen rátettem és mentalevéllel díszítettem.Nem mondható, hogy egy egyszerű recept, de ha első nap megfőzzük/sütjük a fentebb felsoroltakat, másnap már viszonylag egyszerűen és gyorsan megy a rétegezés.Vicces, de ahogy a bejegyzés címkéit választottam a tortához, rájöttem, hogy beleillik a "maradék tojásfehérjéhez recept" kategóriába, hiszen az egész tojásokon kívül 3 tojásfehérje is kell hozzá. Persze ez semmiképpen sem a "dobjuk össze gyorsan a maradékból" kategória! :-DDD