Kakaós-mandulás körtetorta

  • 2013.09.17.
  • 1


Tombol a körteszezon, így a múlt heti "Körtés csokis sütemény" után egy újabb körtés tortakölteményt készítettem kicsit másképp. Most omlós tészta lett az édesség alapja, rá került egy sűrű, piskótajellegű mandulás-kakaós-rumos tészta, a kettő közé pedig fügelekvár. A tetejéről nem sajnáltam a körtét sem, így a végeredmény minden várakozást felülmúlt. A férjem az első szelet után megkérdezte: "Remélem ebből kettőt sütöttél?!" :-DDD Na persze.... :)Hozzávalók:Omlós tészta:12dkg liszt (nálam Graham liszt)7dkg margarin3dkg porcukoregy kiskanál sütőpor1 csipet só1 evőkanál tejföl1 tojássárgájaKevert tészta:7dkg darált mandula (dióval is jó!)2,5 dkg liszt (nálam Graham liszt)1 kiskanál sütőpor1 evőkanál kakaó (szép sötét Holland)1 tojássárga + 2 tojásfehérje6 dkg cukor7dkg margarin1 csomag vaníliás cukor2 evőkanál rumTovábbá:6 db körteFügelekvár (vagy valamilyen másik gyümölcsíz)Az omlós tésztához a puha margarinnal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, amit fóliába csomagolva egy órát pihentettem a hűtőben. Ezután kerek lappá nyújtottam és egy zsírozott-lisztezett, kerek, kapcsos, 22 cm átmérőjű tortaformát (piteformában is lehet!) kibéleltem vele úgy, hogy perem készült belőle. A maradék tésztát félretettem, a formába simítottat 200 fokon 10 perc alatt elősütöttem, majd hagytam kihűlni.A kihűlt, elősütött omlós tésztaalapot megkentem vastagon fügelekvárral.A kevert tésztához a fehérjéket kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a fele cukrot. A margarint habosra kevertem a tojássárgájával, rummal és a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Ebbe mentek a szárazanyagok (liszt, mandula, sütőpor, kakaó), majd a fehérjehab. Sűrű tészta a végeredmény, ezt oszlattam el a lekvárral megkent omlós lapon. A szélére nyomkodtam a hosszú rúddá sodort omlós tészta maradékot.A tetejét kiraktam megtisztított, félbe vágott körtékkel és 180 fokon, 40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).Mint minden tortánál, itt is igaz: másnapra még finomabb. Összepuhul a két tészta és aromásabb az egész!