Rozéban párolt cseresznyetorta égetett tészta alapon

  • 2013.07.02.
  • 3


Édesapám szombati születésnapjára kreáltam ezt a tortát - Isten éltesse még egyszer sokáig! :) - akinek a kedvence a borok közül a rozé, amit sokszor viccesen "rozsé"-nak mond.
Cseresznyével álmodtam meg ezt a tortacsodát több okból is: roskadozott a fánk ettől a finom gyümölcstől, szerintem jól harmonizál a rozé borral, valamint így idén is küldhetek egy saját kútfőből kipattant receptet Nagykörű cseresznyetorta versenyére. A tavalyi cseresznyés csokoládétortám csilivel itt található.Isteni finom lett a végeredmény a bor finom bukéjával és a cseresznye zamatával! Mindenkinek szívből ajánlom....Olyan jó lett, hogy rögtön újrázni is kellett férjem munkahelyére egy példányt (köszönetképpen a kollégáknak egy jól teljesített tervért), másfélszer ekkorát! ;-P Ekkor graham liszttel készült az égetett tészta és cukrászhabot használtam tejszínhab helyett, az eredmény továbbra is frenetikus maradt....:)Hozzávalók (24cm átmérőjű tortához):Égetett tészta:4 db tojás2,3dl víz5,3dkg maragrin14dkg liszt1 kiskanál sütőpor1 kiskanál cukorCseresznyés krém:56dkg cseresznye1,8dl rozé bor (nálam száraz)1 kiskanál fahéj1,5dkg zselatin3dkg vaníliás pudingpor 6 evőkanál vízben oldva18dkg cukor4 dl tejszínDíszítés:CseresznyeszemekCsokoládé, kakaópor1dl tejszínA tésztához kizsíroztam vékonyan és meghintettem liszttel egy 24 cm átmérőjű tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítettem, az aljába egy kis fémtálba vizet tettem, hogy gőz keletkezzen. A vizet, margarint, cukrot, sót feltettem főzni, olvadásig-forrásig hevítettem. Ekkor hozzáadtam a lisztet és nagyon gyorsan kevertem addig, amíg a massza egyben elvált az edény falától. Ekkor egyenként hozzádolgoztam a tojást kézi robotgép segítségével. Az így kapott tésztát nyomózsákba tettem és kis halmokat nyomtam belőle az előkészített formába. 200 fokon 35 perc alatt készre sütöttem.A cseresznyés krémhez a gyümölcsöt megmostam, kimagoztam, a fahéjjal és rozéval feltettem főzni. Negyed óra múltán botmixerrel pürésítettem a gyümölcsöt majd hozzáadtam a cukrot és a feloldott pudingport, összesűrítettem, félretettem hűlni.A zselatinhoz 1,5 dl vizet felforraltam, elkevertem benne a zselatint, rottyantottam rajta még egyet majd hagytam kihűlni.A kisült tészta köré állítható tortakarikát tettem, a tejszínt kemény habbá vertem.A megkötött zselatint langyosra olvasztottam és a cseresznyés krémhez kevertem. Eztán óvatosan kavargatva hozzáadtam a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a habot simítottam a tészta tetejére a tortakarikában. Érdemes egy éjszakát kötni hagyni a krémet a keretben.Tálalás előtt eltávolítottam a tortakarikát, papírsablon segítségével kakaóporral díszítettem. A tejszínt habbá vertem, azzal is dekoráltam a tortát. A cseresznyeszemeket gőz felett olvasztott csokoládéval spricceltem meg.