Rizskoch - mi mással mint - eperszósszal nyakonöntve :)

  • 2013.06.04.
  • 8

Tobzódunk most az eperben, de így van ez rendjén, hiszen olyan rövid a szezonja... Én is jól bevásároltam belőle aztán meg törhettem a fejem, mit tegyek, hogy ránk ne romoljon. Vágytam egy kis eperszószra, de mihez is passzolna az a legjobban egy finom zöldbableves után a szombati ebédnél? Legyen hát rizskoch, még úgy sem sütöttem soha!
Így született meg életem első rizskoch-ja eperszósszal a nyakában.
Nagymamám számtalanszor sütött nekünk ilyen süteményt, ő mindig meggyet tett bele. De én önmagában kicsit fojtósnak találtam, ha nem figyeltek- csempésztem mellé egy kis lekvárt....;-)
Hozzávalók:
25dkg rizs1 liter tej2dl vízCsipet só15dkg cukor1 csomag vaníliás cukor2dkg mazsola5 db tojás2 púpos evőkanál liszt5 dkg vajEperszósz:25 dkg eper2 evőkanál cukor (ízlés szerint)1 evőkanál vaníliás pudingporA rizst a vízzel egy nagy edényben elkezdtem melegíteni. Amikor felszívta az összes vizet hozzáöntöttem a tejet és a sót, majd fedő alatt - gyakran megkeverve - 20 perc alatt puhára főztem. Ekkor belekevertem a cukrot és vaníliás cukrot, valamint a mazsolát és lefedve egy órán át állni hagytam.A vajat a tojássárgákkal habosra kevertem, a fehérjékből kemény habot vertem. A sárgájás keveréket és a lisztet a tejberizshez adtam, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot is.Zsírozott lisztezett tepsiben (24x34cm) 200 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.Az eperszószhoz a megtisztított epret egy lábosba tettem, villával kissé összenyomkodtam. Hozzákevertem a cukrot és a pudingport, majd lassú tűzön - állandó keverés mellett - összefőztem.