Répatorta sajtkrémes mázzal - "Fő az egészség!" mozgalom logójával

  • 2013.06.08.
  • 0

A "Fő az egészség" mozgalom indítója
Selet food Alíz, én a stafétát Ágitól, a MuskátliBüfé gasztroblog írónőjétől és Gasztromanótól is megkaptam - köszönöm. :)A szlogennel egy egészséges vagy a hagyományosnál egészségesebb módon elkészített receptet kell publikálni a mozgalom logójával együtt.Persze a felkérésben benne volt a magas labda is, miszerint mit kezd egy tortaőrült - én :) - ezzel a témával. Hát íme:Répatorta sajtkrémes mázzal:
Ha előre nem áruljuk el, senkinek sem fog feltűnni, hogy ez az ellenállhatatlan desszert mennyire zsírszegény és egészséges. Na meg az sem, hogy sárgarépa is van benne - bőven...:) És még alma és dió is!
A finomított cukrot nádcukorra, a finomlisztet teljes kiőrlésű zablisztre, a margarint olívaolajra cseréltem benne.
Ezek alapján a tápérték nagyjából így alakul: 160 kcal (672kJ), 3g fehérje, 23g szénhidrát, 2g élelmi rost, 6 g zsír (ebből 1g telített), 37mg koleszterin, 236mg nátriumHozzávalók:18 dkg almaszósz (egy nagyobb alma megpucolva, leturmixolva)14dkg nádcukor2 db tojás2 evőkanál olivaolaj1 cs vaníliás cukor20dkg teljes kiőrlésű zabliszt1 kiskanál szódabikarbóna1 kiskanál fahéj1 csipet só22dkg sárgarépa5 dkg darált dióDíszítéshez:3 dkg krémsajt2 evőkanál zsírszegény tej2 evőkanál porcukorMarcipán répák (el is hagyható)A répákat megpucoltam, megmostam és lereszeltem. Az almát szintén megtisztítottam és botmixerrel leturmixoltam. Egy edénybe összemértem a répát, almaszószt, cukrokat, tojást és az olajat, majd 5 perc alatt habosra kevertem. Eztán hozzáadtam a szárazanyagokat: lisztet, diót, szódabikarbónát, sót. Zsírozott-lisztezett koszorúformába öntöttem és 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).A mázhoz készítettem házi krémsajtot tejfölből, ezt elkevertem tejjel és cukorral majd ezzel dekoráltam a tortát.A stafétát pedig a következő blogok íróinak szeretném átadni, mert nagy tisztelője vagyok a torta-gyártó munkájuknak és kíváncsian várom, vajon ők mit kezdenek a feladattal:Petrának, a habteszin blog,Dinának a dinavilaga blog, ésPixie Pie-nek a jépatojtavan blog írónőinek.Remélem elvállalják a feladatot és kisütnek valami nagyon egészségeset nekünk! :)

Címkék

Torta