Marinált mozzarella olajos szardellafilével

  • 2013.11.20.
  • 0

Hozzávalók 8 személyre (hideg előételként): 400 g bivalymozzarella, 100 g olajos szardellafilé, 2 kápia paprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 mogyoróhagyma, 1 tk. csípős füstölt paprika, 2-3 ágacska friss kakukkfű, bazsalikomlevelek, 1 citrom, só, frissen őrölt feketebors, extra szűz olívaolajA mozzarellát felszeleteljük, a paprika csumáját ereit, magjait eltávolítjuk, húsát hosszában negyedeljük, majd félcentis csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és papírvékony szeletekre vágjuk. A szardella filéket lecsöpögtetjük, és mindegyiket 3-4 darabba vágjuk. A citrom héját vékonyan lehántjuk, és 1 mm széles csíkokra vágjuk (vagy lereszeltjük, de legkönnyebb dolgunk citrom dekoráló késsel lesz). A bazsalikomleveleket apró darabokra tépkedjük, a kakukkfű leveleit lehúzzuk az ágacskákról.Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd lassú tűzön üvegesre pároljuk. Meghintjük a füstölt csípős pirospaprikával, összekeverjük, levesszük a tűzről, és kihűtjük.Egy tál aljára egy réteg mozzarellát rakunk. Ráhelyezünk néhány szardellafilét, meglocsoljuk a hagymás-paprikás olajjal, megintjük paprika és citromhéj csíkokkal, kakukkfű levélkékkel és bazsalikom levél darabkákkal, sózzuk, borsozzuk, végül befedjük egy újabb réteg mozzarellával. A rétegzést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak (nekem már a tetejére nem jutott szardella). Behűtve, meleg pirítóssal, előételként tálaljuk.Az eredeti ötlet Mammától (pontosabban phzstől, mi több, Jamie Olivertől) származik, bár a mostani, tejföl mentes verziónak vajmi kevés köze van az original recepthez. Számtalanszor készítettem már, tavasszal fokhagymával és zöld spárgával, nyáron tejföllel, lime lével meglocsolva, a szardella, a hagyma és a kápia paprika általában ősz felé csúszik a sajtrétegek közé… Családi összejövetelek alkalmával nem hiányozhat az asztalunkról, és elárulom, mindig ez az első előétel, ami az utolsó csepp olajig eltűnik a tányérokból.És egy remek lehetőség: még ma  (nov. 20.) délután négyig a Tarka Bárka Facebook oldalán megnyerheted ezt a könyvet:részletek itt:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=693744000644409&set=a.366984579987021.88824.349386095080203&type=1&theater