Somodi kalács

  • 2019.03.28.
  • 9

Már többször rácsodáltam erre a kalácsra / "fahéj kedvelő vagyok"/ de csak most tettem egy próbasütést
Katalin receptje alapján
kis módosítással:)Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 cs őrölt fahéj, 2,5 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 2 tojássárgája, 20 dkg margarin, tészta kenéséhez 1 tojás.Elkészítése: Kevés langyos
cukros tejbe tettem az élesztőt hagytam felfutni. Kimért liszthez öntöttem a felfutott élesztőt
tojássárgáját és a többi langyos tejjel kezdtem bedagasztani a tésztát
mikor már kellően összeállt akkor dolgoztam hozzá 5 dkg olvasztott margarint. Letakarva hagytam 40' kelni.
A többi margarint is felmelegítettem, a
cukrot a fahéjjal összekevertem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán kinyújtottam amennyire lehetett nagyra és megkentem olvasztott margarinnal megszórtam a fahéjas cukorral
és a tészta felső részét középre
majd az alsó részét is középre hajtottam.Ezután ismét megkentem a margarinnal és szórtam cukros fahéjjal ami után jobbról hajtottam középre majd balról középre és ismét nyújtottam a tésztát. Kinyújtás után megkentem margarinnal és beszórtam a maradék fahéjas cukorral
és feltekertem a tésztát
majd patkónak formáztam. Tortaformába sütőpapírt tettem és beleraktam a tésztát ahol még 1 órát pihent. Felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 50' sütöttem