Túrós-lekváros pite "Ízőrzők" Gávavencsellő

  • 2018.05.25.
  • 6

Nagyon jónak láttam ennek a süteménynek a tésztáját már a műsort nézve is , de azt hogy érezzem az ízét
ehhez kellett egy próbasütés. Kevesebb mennyiségből és egészen kicsi változtatással készítettem
nem csalódtam nagyon finom puha a tésztája !!!Sütőből kivéve




Hozzávalók:tésztához: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,5-2 dl langyos tej, csipet só, 1,5 evőkanál zsír olvasztva, 1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája. töltelék: 25 dkg túró, 1 db tojás, kevés reszelt citromhéj és mazsola, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál búzadara, tetejére: baracklekvár, 2 tojásfehérje habnak és másfél evőkanál cukor.és kóstolásra várva:)
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt lisztet szórtam hozzá és hagytam felfutni. Kimért liszt közepébe tettem a csipet sót, tojássárgáját, tejfölt , cukrot,
felfutott élesztőt olvasztott zsírt és összekevertem apránként tettem hozzá a tejet
fakanállal kevertem a tésztának az állaga hasonlít egy palacsinta tésztához inkább híg mint sűrű legyen. Zsírral kikentem egy kisebb tepsit( 29x22 cm) liszttel beszórtam és ebbe öntöttem bele a masszát amit elegyengettem és fél órát pihentettem. Ezalatt kikevertem a túrós tölteléket
a hozzávalókkal. A massza tetejére kanalaztam a túrókeveréket villával elegyengettem és előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem de közben
kb. 15' után kivettem a sütőből megkentem a lekvárral és ráhalmoztam a tojásfehérje és cukor keményre vert habját
visszatettem a sütőbe és készre sütöttem.Jó étvágyat!