Diós-mazsolás kalács/tojás nélkül

  • 2018.05.09.
  • 5

Kevés
pucolt dió megmentése volt a célom mikor eldöntöttem
egyik nap mikor éppen szeles
kicsit hűvösebb idő volt hogy sütök egy kis kalácsot:Hozzávalók:tészta: 25 dkg finomliszt, 2,5 dkg margarin,
fél csomag instant élesztő, csipet só, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej,
töltelék: 10 dkg darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliacukor, kevés reszelt citromhéj,
beáztatott lecsurgatott mazsola, 5 evőkanál tej. Elkészítése: Tészta hozzávalóiból tésztát dagasztottam amit letakarva 1 órát pihentettem. Közben elkészítettem a tölteléket: tejhez tettem a kétféle cukrot amit
felmelegítettem levettem a tűzhelyről

és
belekevertem a darált diót , reszelt citromhéjat és a mazsolát
átforgattam és hagytam teljesen kihűlni. A tésztát enyhén lisztes deszkán átgyúrtam
majd
kinyújtottam a töltelékkel megkentem két végét kicsit visszahajtottam
és felgöngyöltem
majd egy
kisebb szilikon formába tettem (vagy olajjal kikent tepsibe ) langyos tejjel átkentem a tetejét
és addig pihentettem még a sütőt bemelegítettem 180 C fokra. Mielőtt a tésztát betettem vizet spricceltem a sütőbe és
ezután tettem be
sülni a tésztát amit 25' sütöttem.

Sütőből
kivéve még forró volt mikor átkentem olvasztott margarinnal és cukros dióval szórtam meg a
tetejét. Nagyon finom puha kalács!Jó étvágyat !