Mákos batyu

  • 2017.09.07.
  • 8

Ha van túrós batyu miért ne lehetne mákos
is ?

























































































Kb.10 dkg darált mák volt ami várt felhasználásra így született meg ez a sütemény aminek
tésztáját
a kedvenc tojás nélküli kelt tésztával készítettem.Hozzávalók /9 db -hoz/:tésztához: 25 dkg liszt, csipet só, kb. 1,5 dkg élesztő, cukrozás akár a tészta akár a tölteléknél ízlés szerinti mennyiséggel, 1,5 dl langyos tej, 4 dkg olvasztott margarin. töltelék: darált mák, cukor ízlés szerint , kevés reszelt citromhéj, mazsola, 1/2 dl tej.Elkészítése:Először a tölteléket készítettem el
tejet a cukorral felforrósítottam és ráöntöttem a darált mákra összekevertem reszelt citromhéjat és a mazsolát belekevertem hagytam hűlni. Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt tettem hozzá kk. lisztet elkevertem és hagytam felfutni. Kimért lisztbe öntöttem a felfutott élesztőt csipet sót, ízlés szerinti mennyiségű cukrot és a langyos tejjel bedagasztottam a tésztát közben hozzáadagoltam az olvasztott margarint is. Letakarva hagytam duplájára kelni. Közben megkevertem a mákos tölteléket kicsit száraznak éreztem ezért 1 teáskanál sárgabaracklekvárt kevertem bele. Mikor megkelt a tészta gyúrótáblára borítottam kinyújtottam és feldaraboltam
minden tészta darab közepére tettem a mákos töltelékből majd a csücsköket összefogva kicsit megtekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ahol langyos tejjel átkentem és előmelegített sütőben 200 C fokon 20' sütöttem. Mikor teljesen kihűlt akkor szórtam meg porcukorral.Jó étvágyat !