Római kenyér- ünnepi asztalunkra

  • 2017.08.20.
  • 8

"Ízőrzők" Pátka !






































Hozzávalók: ( kis kenyeret szerettem volna sütni ezért a megadott recept feléből készült azt írom le) kovászhoz:4 dkg
tönköly búzaliszt, 4 dkg finomliszt, 4 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl víz, 1 dkg élesztő, csipet só, 1 mk.cukor , kenyérhez: 15 dkg tönköly-15 dkg finom-15 dkg teljes kiőrlésű liszt, kovász, 1 dkg só, 2,5 dl víz, 0,5 dkg élesztő.






































Elkészítése: Előző este összekevertem a kovászhoz valókat .Másnap kimért liszthez tettem a kovászt és a többi hozzávalókat bedagasztottam a tésztát és letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztezett gyúrótáblára borítottam ahol átgyúrtam
gömbölyítettem a tésztát és a felénél madzaggal átfogtam /legközelebb tágabbra hagyom / és
megkötöttem. Felső részének tetejét bevágtam
vízzel átkentem a tésztát sütőpapírral borított tepsibe raktam. Tepsi alá edénybe vizet tettem. Előmelegített sütőben 220 C fokon 40' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből ismét vízzel spricceltem le. Rácson hagytam hűlni
csak ezután szeleteltem, nagyon finom!-A műsorban is elhangzott és a recept is tartalmazza az alábbiakat:"A római korban ezt a kenyeret azért készítették madzaggal átkötve, mert ennek segítségével könnyedén felakaszthatták. Így árulták a piacokon, de így tárolták a háztartásokban is."Jó étvágyat
!