Svéd fahéjas tekercs

  • 2017.07.02.
  • 1


" Svéd
kardamomos tekercs ( kardemummabullar )" ez a pontos elnevezése, de én fahéjjal ízesítettem és a jégcukor helyett vágott mandulát tettem!













































































Hozzávalók:tészta: 10 dkg vaj/margarin, 40 dkg liszt, fél teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2,5 dl tej/ ez a mennyiség nem biztos hogy szükséges/, 6 dkg barna cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 tojássárgája,töltelék:
8 dkg vaj/margarin, 8 dkg barna cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj. díszítés: 1 tojás, jégcukor /nálam vágott mandula.














































































Elkészítése: Lisztet összemorzsoltam a margarinnal , sóval és őrölt fahéjjal. Langyos tejbe tettem a cukrot
belemorzsoltam az élesztőt hagytam felfutni majd a tojássárgájával összekevertem és végül a lisztes keverékkel bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam 30' pihenni. Enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam
ezután kinyújtottam kb. 40x50 cm téglalappá és a kikevert töltelékkel egyenletesen bekentem. Hosszabbik oldaláról félbehajtottam
és derelyevágóval 2,5-3 cm széles csíkokat vágtam. Ezeket a csíkokat tenyerembe kerek tekercsnek formáltam amit sütőpapírral fedett tepsibe raktam és ott még 20' pihentettem.
Felvert tojással lekentem
és szeletelt mandulával beszórtam. Előmelegített sütőben 180 fokon 20' sütöttem.-Természetesen ízlés szerint elkészíthető kardamommal is, nálam a fahéj előnyben részesül:-)) Jó étvágyat !