Ünnepi kenyerünk !

  • 2016.08.20.
  • 5

Ha nem is rendszeresen de sokszor sütök kenyeret
mikor milyenre esik a választásom ?:) Most egy félbarna kenyérke készült kovásszal kevés krumpli
hozzáadásával!













































































Hozzávalók: ( Kenyér sütése előtt kb. 4 órával elkészítettem a kovászt: mogyorónyi friss élesztőt 10 dkg liszttel és 1 dl langyos vízzel elkevertem letakarva hagytam pihenni.),
20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg búzafinomliszt, 1 db főtt áttört krumpli
só, 2 dl langyos víz, 1/2 dkg friss élesztő.Elkészítése: Kimért liszteket összevegyítettem
tettem bele sót
bele morzsoltam a friss élesztőt , krumplit,
kovászt és a langyos vízzel
bedagasztottam. Mikor már jól összeállt a tészta letakartam konyharuhával és 1 órát pihentettem. Enyhén lisztes deszkára borítottam ahol ismét átgyúrtam megformáztam
kerekre majd
jénai edénybe /amit előtte sütőpapírral béleltem ki / tettem
és 15' pihentettem. Előmelegítettem a sütőt 250 fokra
a tészta tetejét vízzel átkentem bevágtam pár helyen
majd az edény tetejét is rátettem és sütőbe tettem ahol 45'
sült
ekkor a
fedőt levettem és még 10' tovább sütöttem. Sütőt kikapcsoltam
ajtaját kinyitottam
és hagytam kicsit hűlni, csak ezután pakoltam rácsra a kenyeret ! Nagyon finom !Jó étvágyat!