Fahéjas fátyol kalács/bögrés

  • 2016.04.20.
  • 2

Már
régóta
szemezgetek ennek a kalácsnak az elkészítésével. Nassolda
receptjét vettem kölcsön..













































































Itt még a tepsiben...Hozzávalók:/ a bögre
2,5 dl/
3 bögre liszt1 bögre 2,8 % tej2,5 dkg friss élesztő1 púpos evőkanál cukor5 dkg vaj1 db tojás1 mk.sótészta kenéséhez: 7
dkg olvasztott vaj, 1/2 bögre cukor, 2 csapott tk. őrölt fahéj








































































és a tálcán !Elkészítése:Tálba tettem a tejet a cukorral és a vajjal meglangyosítottam majd belemorzsoltam az élesztőt.Ezután kimért lisztbe tettem a tojást , sót és a meglangyosított élesztős folyadékot. Bedagasztottam a tésztát és letakarva
40' pihentettem. Közben
kis tálkába tettem a cukrot és fahéjat másikban meglangyosítottam a vajat. A tésztát enyhén lisztes deszkára borítottam kicsit átgyúrtam majd kinyújtottam
kb. 30x50 cm téglalapra amit ezután megkentem a vajjal és beszórtam a cukrot fahéjjal. A tésztát keskenyebb oldalánál
felosztottam 6 egyenlő része és végig vágtam lett 6 csík. Ezeket
a csíkokat egymásra pakoltam és ezt is feldaraboltam 6 részre. Püspökkenyér formát vajjal kikentem és ebbe pakoltam bele egymás után a tészta darabokat. Megmaradt olvasztott vajat ráöntöttem és beszórtam a maradék cukros fahéjjal. Fóliával letakartam és 40' pihentettem. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem. Mikor sütőből kivettem kicsit vártam
majd rácsra borítottam
hűlni. Ezután jött a falatozás! Aki szereti a fahéjas dolgokat annak csak ajánlani tudom mert nagyon-nagyon finom!Ui: Sokkal könnyebb elkészíteni mint a kürtős kalácsot
és hasonlóan finom! Vékony szeletenként lehet tépni enni, tépni
enni..... ( Férjuram azt mondta:" ezt inkább legyező kalácsnak kellett volna elnevezni!")Megkínálhatlak?