Bolus, holland fahéjas kalács

  • 2015.11.18.
  • 7

Moha finomságai közt találtam erre a kalácsra, először a fahéjas ízesítés majd az érdekes forma tette vonzóvá számomra! Fél adagból készítettem
azt írom le:













































































Hozzávalók:/5 darabhoz/25 dkg liszt1 evőkanál cukorcsipet só3,5 dkg margarin1 dkg élesztő1-1,5 dl tejhempergetéshez:10 dkg kristálycukor2 teáskanál őrölt fahéj*Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe morzsoltam az élesztőt
1 kiskanál lisztet tettem hozzá és hagytam felfutni. A kimért liszthez öntöttem a már felfutott élesztőt
hozzátettem a többi hozzávalókat természetesen langyos állapotban a margarint és annyi tejjel dagasztottam be a tésztát hogy jó puha legyen kicsit több mint
1 dl tejre volt szükségem. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután a tésztát gyúródeszkára tettem ahol 5 felé vágtam majd egyenként gombócokat gömbölyítettem
és letakarva ismét 15' pihentettem. Tálkába összekevertem
a kristálycukrot/ a receptben barna cukor volt/ a fahéjjal és egy nagyobb tálcára öntöttem. A tészta darabokból
egyenként
30-40 cm
hurkákat sodortam
amit vizes kézzel benedvesítettem
és megforgattam a cukros-fahéjban. Ezután
formáztam /próbáltam lerajzolni, de az említett blogon találtok jó fotókat
a technikáról/. Sütőpapírral borított tepsibe raktam a tésztákat és még itt is pihentettem 20'. Előmelegített sütőben 210 fokon 20' sütöttem a tepsi alá edénybe vizet tettem. Nagyon finom !(Érdemes egész adagból elkészíteni amihez vagy ezt a mennyiséget duplázzátok vagy megnézitek az említett blogon!)





























































kis segítséga./ egyenes
hurkát sodortamb./ középre tettem
a két végétc./ a tészta végét
alulról középre felhúztam/mintha csomót kötnénk két végére/