Orosházi banán/nekem banánlevél/

  • 2013.07.07.
  • 5

Limara blogján
mikor megláttam ezt a süteményt kicsit nosztalgiáztam. Most ez a neve de régen banánlevélnek hívták és nagyon finom volt. Megsütöttem az íze a régi! Fél adagból készítettem és kicsit változtattam a tésztáján.






































Hozzávalók: tésztához:
30 dkg. liszt, 1 mk.só, 1,5 ek. cukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dl tej 2 ek. tejföl, 1,5 dkg. élesztő. töltelék: 2,5 dkg. margarin, 1,5 ek. cukor, 1 tk. fahéj. + 1 tojás tészta kenéséhez.Elkészítése : tálba öntöttem a lisztet közepébe kevés langyos tejet öntöttem majd az élesztőt belemorzsoltam a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam. /A langyos tejbe tettem a tejfölt elkevertem és úgy öntöttem a tésztához/. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ezután enyhén lisztes deszkára borítottam a tésztát kicsit átgyúrtam majd 6 felé vettem kis gombócokat formáltam és 10' pihentettem .Ezután egyenként kinyújtottam köralakúra majd megkentem
/ előzőleg kikevert puha margarin-cukor és fahéj/ keverékével majd a tésztát feltekertem . Éles késsel a tészta alsó felét középen végig vágtam majd a felső részének a felétől felfelé bemetszettem. A felső részt kifordítottam majd az alsó részét
felhajtottam mellé. Sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoltam
ahol felvert tojással megkentem és még 25' pihentettem. A sütőt előmelegítettem a pihenési idő leteltével megkentem mégegyszer tojással és kristálycukrot szórtam a tészta tetejére. Forró sütőben 25' sütöttem.Ui: Próbáltam a technikát leírni de sokkal egyszerűbb ha Limaránál megnézitek mert nagyon jól szemléltetni !