Fahéjas koszorú kalács

  • 2016.04.10.
  • 8

Ma egy péksüti ajánlattal készültem, amit az elsődleges látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A fonat elkészítéséhez segítséget nyújt az alsó fotómontázs, ennek segítségével könnyedén elkészíthető. A tészta kinyújtását követően körben levágtam a széleit, hogy nagyjából szabályos legyen és csak ezt követően tekertem fel. A megmaradt tésztanyesedékeket sem kell kidobni, egy muffinformában el tudjátok helyezni úgy mintha rózsaszirmok lennének. Ezt követően kenjétek meg vajjal, szórjátok meg fahéjas cukorral és mehet ez is a sütőbe. Véleményem szerint nagyon édesen finom, ezért én a végén is (miután megsült) megkentem egy kis vajjal és pluszban megszórtam egy jó adag fahéjas cukorral. Reggelire ajánlom tejjel vagy kakaóval.
Jó étvágyat!

Kép: Bokorovics Zsolt
Hozzávalók - Malzemeler:
Recept egy kalácshoz.Tarif 1 çörek içindir.
2 vizespohár + 2 púpozott ek. liszt2 su bardağı + 2 tepeleme çorba kaşığı un
1 mokkáskanál cukor1 tatlı kaşığı şeker
Fél teáskanál sóYarım çay kaşığı tuz
120gr langyos tej120 gr ılık süt
17gr aktív élesztő17 gr aktif maya
1ek. olvasztott vaj1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1db tojás sárgája1 yumurta sarısı
A belsejéhez - İçi için:
4 ek. puha vaj4 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
4-5 mokkáskanál cukor4-5 tatlı kaşığı şeker
3 tk. fahéj3 çay kaşığı tarçın
Recept - Tarifi:
A langyos tejet, élesztőt és a cukrot keverje össze, pihentesse addig, míg buborékok és hab nem képződik rajta.Ilık süt, maya ve şekeri karıştırın, kabarcıklar ve köpükler çıkmaya başlayıncaya kadar bekletin.
A tojássárgáját, az olvasztott vajat, a lisztet és a sót az élesztőhöz adva dolgozza össze. Yumurta sarısı eritilmiş tereyağı, un ve tuzu mayaya ekleyerek yoğurun.
Formázzon golyót és tegye egy tálba, majd a tetejét nedves ruhával letakarva pihentesse egy órát meleg helyen. Bir top haline getirip bir kabın içine alın ve üzerini nemli bir bezle örterek, bir saat kadar sıcak bir yerde dinlendirin.
1 óra múlva a tészta kétszeres méretűre fog dagadni.1 saat sonra hamur iki katına çıkmış olacak.
A sütőt állítsa 180 fokra. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
A deszkát, amit használni fog lisztezze be és nyújtsa ki a tésztát 1 cm vastagságú kerek formára. Çalışacağınız tezgahı unlayın ve hamuru alarak 1 cm kalınlığında yuvarlak bir şekilde açın.
A tésztát teljesen kenje be a felolvasztott vajjal és szórja meg a fahéjas cukorral. Hamurun tamamına yumuşamış tereyağını sürün ve şeker ile tarçını serpin.
Kép: Bokorovics Tímea
Tekerje fel és a tekercset a képen látható módon vágja kétfelé, majd újra – ahogy a képen látja – egymásra fonva készítsen koszorút, majd kerekre formázva helyezze kiolajozott tepsire.Rulo yapın, ruloyu resimde görüldüğü gibi ortadan ikiye bölün ve yine resimde görüldüğü gibi birbirine sararak çelenk yapın ve yuvarlak şekil vererek yağlanmış tepsiye alın.
A tetejét kenje meg egy adag vajjal és szórja meg újra fahéjas cukorral. Üzerine de bir miktar tereyağı sürün ve yine şeker ile tarçın serpin.
Előmelegített sütőben megpirulásukig süsse 30-35 percig. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar 30-35 dk pişirin.
10-15 perc múlva a lángot kissé lejjebb véve meg tudja előzni, hogy a teteje túlságosan megpiruljon.10-15 dk sonra ısıyı biraz düşürerek üzerinin çok kızarmasını önleyebilirsiniz.
A tetejét megkenheti vízzel kevert cukorral, csak cukorral is megszórhatja vagy egyszerű módon is fogyaszthatja. Üzerine su ile karıştırılmış pudra şekeri sürebilir, sadece şeker serpebilir veya sade şekilde de tüketebilirsiniz.
Jó étvágyat!Afiyet olsun.