Menemen

  • 2016.04.03.
  • 9

Ma egy igazi autentikus török ételt készítettem el: ez a menemen, vagyis a lecsó török verziója. Törökországban hagyományosan reggeliként fogyasztják, persze nekünk ez nem kötelező, valószínűleg sokunk nem feltétlenül akarja egy ilyen nehézsúlyú étellel kezdeni a napot. Egyébként az elkészítése nagyon egyszerű, gyakorlatilag szinte csak össze kell dobálni a hozzávalókat és hagyni megfőni az ételt, a sajtot és a zöldeket a végén pedig egyszerűen tépkedjétek rá. Ha nem tudtok fehér sajtot beszerezni, ízlés szerint helyettesíthető bármilyen más sajttal is, elrontani nem fogja. Jó választás, ha kevés energia ráfordításával szeretnénk tartalmas ételt készíteni. Ropogós, friss kenyérrel vagy pirítóssal fogyasszátok!
Jó étvágyat!

Kép: Bokorovics Zsolt
Hozzávalók - Malzemeler: 1 hagyma1 soğan 1 piros kápia paprika1 kırmızı kapya biberi 2 gerezd fokhagyma2 diş sarımsak 4 ek. olívaolaj 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 mokkáskanál paradicsomszósz1 tatlı kaşığı domates salçası 1 mokkáskanál paprikaszósz1 tatlı kaşığı biber salçası 3 paradicsom3 domates 1 tk. porcukor1 çay kaşığı toz şeker 4 tojás 4 yumurta SóTuz FeketeborsKarabiber Fél tk. köményYarım çay kaşığı kimyon 1 tk. pirospaprika por1 çay kaşığı kırmızı pul biber
A tetejére - Üzeri için: Fehér sajtBeyaz peynir Petrezselyem Maydanoz BazsalikomFesleğenElkészítése - Hazırlanışı:A finomra vágott hagymát, a kockára vágott piros kápia paprikát és a zúzott fokhagymákat pirítsa meg olívaolajban. Yemeklik doğradığınız soğan, küp doğradığınız kırmızı kapya biberi ve ezdiğiniz sarımsakları zeytinyağında soteleyin.
Amikor a zöldségek elkezdenek megpuhulni, adja hozzá a porcukrot és  a kockára vágott paradicsomot. Sebzeler yumuşamaya başlayınca salçalar, küp doğradığınız domates ve toz şekeri ilave edin.
Ízesítse sóval és a fűszerekkel és főzze addig, míg a paradicsomok leve el nem fő.Tuz ve baharatlarla tatlandırıp domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Törje fel a tojásokat. Yumurtaları kırın.
Amikor a tojások elkezdenek megfőni, adja hozzá a fehér sajtot és a vékonyra vágott zöldeket. Yumurtalar pişmeye başlayınca beyaz peynir ve ince kıydığınız yeşillikleri ilave edin.
Fedővel lefedve 2-3 percig hagyja tovább főni, majd vegye le a tűzről.Kapağı kapalı olarak 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Pirítóskenyérrel, melegen tálalja.Yanında kızarmış ekmekle sıcak servis yapın.
Jó étvágyat!Afiyet olsun.