Lavas pizza

  • 2015.09.02.
  • 9

Aki szereti a vékony tésztás pizzát, az nagyon fog örülni ennek a receptnek. Korábbi receptben került már elő a lavas kenyér intézménye, melyet akkor készen kapható verzióval helyettesítettem, a most következő recepthez azonban magam készítettem el. Nagyon egyszerű és gyorsan kész van, ez fogja az alapot adni a pizzánkhoz. Erre az alapra már igazán gyerekjáték a szükséges hozzávalókat rátenni, maga a sütés mindössze néhány percet vesz igénybe. Természetesen, aki nem szeretne időt szánni a tészta elkészítésére, itt is lehet élni a készen vásárolt lapokkal, így a folyamat még gyorsabbá tehető.
Tippként írom, hogy mikor a lavas kenyeret megkenitek a paradicsomszósszal, szórjátok meg kakukkfűvel és sóval, mert maga a tészta nem igazán sós eredetileg, így elbír egy kis utólagos sózást. A receptben szereplő fehér sajton se idegeskedjetek, ez egy Törökországban elterjedt sajtféle, ha itthon nincs ilyenetek nem baj, nyugodtan, ízlés szerint bármely más fajta sajttal helyettesíthetitek. Jó, ha olvadós fajtát választotok. A lavas kenyeret én serpenyőben, nagyon minimális olívaolajon elősütöttem, hogy ropogós legyen. Akkor az igazi, amikor ilyen kis égett foltok képződnek rajta, mint a képen is láthatjátok (ez ne tévesszen meg, nem lesz égett íze, így finom, de ennél jobban ne hagyjátok pirulni!). Ezután tegyétek rá a feltéteket és mehet a sütőbe, maximális hőfokra, mindössze néhány percre. Folyamatosan nézzétek, hogy nehogy megégjenek.
Az alábbiakban közölt feltét mennyiségek egy lavas kenyérhez vannak számolva. Nekem a lavas kenyér receptben megadott mennyiséghez összesen 2 paradicsom, egy paprika, fél üveg olajbogyó és 4 nagy szelet sajt volt szükséges, de ez nyilván attól is függ, hogy mennyire gazdagon pakoljátok meg őket. 
Vendégváró ételnek vagy házibulihoz is jó választás!
Jó étvágyat!

Kép: Bokorovics Zsolt
Lavaş Ekmeği Tarifi – Lavas kenyér recept
Malzemeler - Hozzávalók
3 su bardağı un 3 vizespohár liszt 1 tatlı kaşığı tuz 1 mokkáskanál só 1 tatlı kaşığı tozşeker 1 mokkáskanál porcukor Bir buçuk su bardağı ılık su Egy fél vizespohár langyos víz
Yapılışı - Elkészítése
Un, tuz ve tozşekeri derin bir kapta karıştırarak ortasını havuz şeklinde açın. A lisztet, sót és porcukrot egy mély tálban összekeverve a közepén képezzen mélyedést.
Ilık su ilave ederek yeniden yoğurun. Langyos víz hozzáadásával újra dolgozza össze.
Üzerini tülbentle örterek yarım saat dinlendirin. Tetejét ronggyal letakarva fél órát pihentesse.
Daha sonra hamuru 15 eşit parçaya bölerek, elinizde yuvarlayın. Aztán a tésztát 15 egyenlő részre szedve, formázzon golyókat a kezében.
Düz bir zemin üzerine un serperek parçalara ayırdığınız hamurları çok incecik yufkalar şeklinde açın. Egy sík felületre lisztet szórva a részekre szedett tésztákat nyújtsa nagyon vékony jufka formára (egészen vékony,kerek lapokra).
Teflon tavada veya sac üzerinde her iki tarafını pişirin. Teflon serpenyőben vagy fűtött öntöttvas lapon (sac) süsse meg mindkét oldalát.
Pişirdikten sonra kurumaması için, üst üste dizerek tülbent arasında saklayın. Sütés után, a kiszáradás megelőzése érdekében, egymásra téve rongy közé helyezve tárolja.
Afiyet olsun.Jó étvágyat!
Lavaş pizza
Malzemeler-Hozzávalók
1 adet lavaş1 db lavas kenyér
4 adet siyah zeytin4 db fekete olajbogyó
1 adet yeşil biber1 db zöldpaprika
Yarım domatesFél paradicsom
1 dilim beyaz peynir1 szelet fehér sajt (ízlés szerint más sajtfélével is helyettesíthető - lehetőség szerint olvadós sajttal)
1 tatlı kaşığı salça1 mokkáskanál paradicsomszósz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı1 mokkáskanál olivaolaj
İsteğe göre kekikÍzlés szerint kakukkfű
TuzSó
Yapılışı-ElkészítéseLavaşınızı hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine bir fırça yardımı ile salça ve zeytinyağı sürün.A lavas kenyerét helyezze olajjal enyhén kikent tepsire és a tetejét kenje meg egy ecset segítségével paradicsomszósszal és olíva olajjal.
Domatesi ve biberi küçük küçük doğrayın, beyaz peyniride fotoğraftaki gibi küp küp yapın yada elinizle ufalayın.A paradicsomokat és paprikákat vágja apróra, a fehér sajtból a képen látható módon készítsen kockákat vagy a kezével formázzon golyókat belőlük.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartarak diğer malzemelerle birlikte salça sürdüğünüz lavaşın üzerine serpin.Az olajbogyókat a magjuktól megtisztítva a többi hozzávalóval együtt szórja a paradicsomszósszal megkent lavas kenyérre.
Fırınınızı en yüksek derecede ızgaraya ayarlayın ve peynir eriyene kadar pişirin. (2-3 dk. Yeterli olabilir, yanmamasına dikkat edin.)A sütőt állítsa a legmagasabb hőfokra és a sajt elolvadásáig süsse. (2-3 perc elegendő lehet, vigyázzon, hogy ne égjen meg).
Afiyet olsun!Jó étvágyat!
SZERETNÉK HÍRLEVELET KAPNI! 


A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.



Email*

Név*

//