Tengeri halfilé sütve, párolt zöldségekkel, kapor mártással.

  • 2017.09.18.
  • 1

Hozzávalók:(2 személyre)kb. 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé2 db nagy, v. 4 kisebb burgonya2 db nagy, v. 4 kisebb karfiol-virág2 db nagy, v. 4 kisebb sárgarépao,5 l. tej4 púpozott ek. liszt10 dkg vaj, v. olíva olaj (fele a halhoz, fele a mártáshoz)1 cs. apróra vágott kaporkellő mennyiségű tengeri sóa halhoz ízlés szerint fűszerek (nálam: bors, fokhagyma őrlemény, csipetnyi chili-pehely)pár csepp édesítőszer, de elhagyhatóElkészítése:A halat előző este áttettem a normál hűtőbe és papírtörlőt alá téve hagytam, hogy felolvadjon. Reggel száraz papírtörlővel még áttöröltem, és befűszereztem. (Én tálalás előtt szoktam picit megsózni, hogy ne engedjen felesleges nedvességet.)A zöldségeket megtisztítottam, majd lobogó, sós vízbe dobva, félpuhára főztem őket, leszűrtem és a főzővíz tetejére tett edényben letakarva, melegen tartottam őket. (Mire a hal és a mártás elkészült, a zöldség megpuhult a saját gőzében.)Kapormártás:A mártáshoz a vajat (olíva olajat) felforrósítottam, beledobtam a lisztet és éppen csak addig pirítottam, amíg a liszt "kifehéredett" (1-2 perc). Ekkor beledobtam az apróra vágott kaprot és felöntöttem a tejjel. Sóztam, (aki pikánsan szereti, tehet bele némi édesítőszert). Éppen csak addig főztem, amíg besűrűsödött. Utána melegen tartottam, amíg a hal elkészült.A befűszerezett halról a felesleges nedvességet még egyszer leitattam, majd a felforrósított vajban (olívaolajban) mindkét felét 2-3 percig sütöttem. (Nem voltak vastag szeletek, nem sok kellett, hogy megsüljenek. Tálaláskor csipetnyi tengeri sóval szórtam meg őket.)Amikor mindezzel elkészültem, tálaltam...(Legközelebb nem feledkezem meg róla és hagyok 1-2 szép kaporágat a díszítéshez.)