madeleine mandulásan

  • 2011.12.05.
  • 2

Már meg sem tudom mondani mióta áll készenlétben ez a recept. Nagyon régóta tervezem a madeleine sütést, ugyanis sosem ettem még, pedig jártam már Párizsban is. Szégyenszemre ez kimaradt.Gyűjtöttem többféle receptet, egy újságban aztán megláttam Édesem receptjét, a kókuszos madeleine-t. Már akkor arra gondoltam, ez variálható, akár diós, kakaós, bármilyen ízesítéssel is kipróbálhatnám.Erre jött Adél játéka, "leporoltam" a receptet, kihagytam belőle a sót, a vaníliakivonat helyett vaníliáscukor, a kókuszreszelék helyett darált mandula került a tésztába.Végre elkészítettem első madeleine-eimet - mandulás változatban. A hozzávalók:1 darab tojás1 darab tojásfehérje1 tasak vaníliás cukor3,5 dkg kristálycukor6 dkg liszt5 dkg porcukor8,5 dkgolvasztott margarin2,5 dkg darált mandula1 citrom reszelt héjaA tojást, tojásfehérjét, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot habosra keverjük. Majd a többi hozzávalót, a lisztet, porcukrot, a szobahőmérsékletűre hűtött olvasztott margarint, a mandulát és a citrom héját is beletesszük, alaposan összekeverjük. Minimum egy órát, maximum egy napot hűtőben pihentetjük.Kivajazott madeleine formába adagoljuk a tésztát, 190 fokos sütőben, kb. 9 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélei aranybarnára sültek.Ebből az adagból kb 20 darab lesz, tapasztalatom szerint igen kevés :)Nyugodtan növelhetjük az arányokat!Itthon lesz még madeleine sütés, az biztos! És kedves Párizs, szeretném megkóstolni mielőbb Nálad is! Je t'aime!