Gluténmentes élesztős-túrós tallérok

  • 2020.05.03.
  • 9

Az én kedvenc pogácsareceptem az az élesztős-túrós hajtogatott pogi, amit még a cukrász tanfolyamon tanultunk. Azóta, ha itthon pogit sütök, mindig ezt választom. Ezt a receptet gluténmentesítettem ma délelőtt a Szofika Desszertműhelyben és olyanannyira szuper lett, hogy vittem is egy dobozzal Anyukámnak is meg Anyósomnak is az Anyák napi virág és sütik mellé. :) 2 adagot készítettem, az egyikhez csak rizslisztet használtam, a másikhoz felesben rizslisztet és zabpehelylisztet. Nem sok különbség lett köztük őszintén szólva, szóval bármelyik mehet. Kicsit vékonyra nyújtottam, így inkább tallérnak nevezem, de ha rendes vastagságra nyújtjátok (1,5-2 cm) akkor szuper pogik lesznek.Hozzávalók:2 gáztepsihez250 g barna rizsliszt ( vagy felesben gluténmentes zabpehely liszttel)250 g túró250 g vaj/margarin1,5 tk. só1 felvert tojás5 g porélesztő vagy 15 g friss élesztőTetejére:1 felvert tojásreszelt sajt, szezámmag, lenmag stb ( nekem a Cukiban ilyesmi nem volt sajnos:) )Elkészítés:1. Az összes hozzávalót a robotgép üstjébe tesszük és alaposan összedolgozzuk. Nem szükséges az élesztőt sem külön felfuttatni. Picit ragadni fog a tészta. Lefedjük és félórára hűtőbe tesszük.2. Rizsliszttel szórt munkalapon átgyúrjuk a tésztát és egy szimpla majd egy dupla hajtást végzünk rajta. Ehhez videós segítséget ide kattintva találtok.
3. Hajtogatás után a tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, becsíkozzuk és tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk sajttal vagy magokkal. Addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik 200 fokra.5. Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.