Villámgyors kifli, tej-és tojásmentes

  • 2020.03.24.
  • 9

Gabojszánál találtam egy villámgyors kifli receptet, amit gyorsan tejmentessé tettem, mivel nálam általában csak növényi tej van itthon. Tojást egyébként sem tartalmazott, így tejre és tojásra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Nagyon hamar készen van, dagasztás után egyből formázzuk és csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
Hozzávalók:6 db kiflihez300 g liszt10 g só200 ml növényi tej ( bármilyen jó)20 g friss élesztő1 tk. cukor20 g olvasztott margarin ( a Liga például teljesen tejmentes)Tetejére:növényi tejdurva szemű só
Elkészítés:1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoltjuk az élesztőt és felfuttatjuk.2. Robotgép üstjébe tesszük a lisztet, sót, hozzáadjuk az olvasztott margarint és az élesztős tejet, alaposan kidagasztjuk.3. A tésztát 6 egyenlő részre vesszük ( nekem összesen 600 g lett, így 100 g-os lett pont minden kifli) és lisztezett munkalapon vékony téglalappá nyújtjuk és feltekerjük a szélesebb felénél kezdve mint egy bejglit. Kicsit meghajlítjuk és sütőpapíros tepsire tesszük.4. Megkenjük növényi tejjel, megszórjuk durva szemű sóval és addig kelesztjük, míg a sütő 220 fokra bemelegszik.5. Én egy lábas vizet tettem a sütő aljába és résnyire nyitva hagytam a sütőt, így sütöttem őket 20 percig.Ami a formázást illeti: Gabojsza úgy írta, hogy vékony háromszöggé nyújtjuk a tésztát és feltekerjük a szélesebb felénél. Nekem egyszerűbb volt ez a téglalapos, de tény, hogy a háromszögessel szebb formája lesz :)