Gluténmentes, tejmentes mákos bejgli

  • 2019.12.01.
  • 3

Életem első gluténmentes és tejmentes bejglije. Nagyon boldog vagyok, mert isteni finom lett és állagra, ízre is olyan, mint a hagyományos. Pont úgy is sikerült egyébként: kirepedt, kifolyt a töltelék, de cserébe isteni finom lett.
A receptet Betti oldalán találtam
(nagyon köszönöm itt is) és néhány változtatást eszközölve
az alapanyagokat illetően íme az én gluténmentes mákos bejglim:Hozzávalók 2 rúdhoz:A tésztához:250 g Alfamix gluténmentes lisztkeverékcsipet só4 g porélesztő40 g cukor1 egész tojás55 g tejmentes margarin (Liga)135 g növényi tej (mandulatejet használtam)A töltelékhez:200 g darált mák30 g rizsdaracsipet só1 citrom reszelt héja200 g növényi tej (mandulatejet használtam)120 g cukorA kenéshez:1 felvert tojásElkészítés:1. A töltelékhez egy tálban elkeverjük a darált mákot a rizsdarával, sóval, citromhéjjal. A tejet a cukorral felforraljuk és a mákra öntjük. Alaposan elkeverjük és teljesen hidegre hűtjük.2. A tésztához robotgép keverőtáljában elkeverjük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt. Egy kis tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a puha vajat és annyi tejet, hogy összesen ez a 3 összetevő 230 g legyen. A tojás méretétől függ, mennyi tej kell. Robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztát és lefedve megkelesztjük. A tészta lágy, kissé ragadós, de ne adjunk hozzá ekkor lisztet. Én több, mint 2 óráig kelesztettem, mert közben elmentem itthonról, de nyilván rövidebb idő alatt is megkel.3. A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és a kihűlt máktölteléket is. Kb. 240-250 g lett egy adag tészta és egy adag töltelék is.4. Alaposan lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk a tésztát és kb. 25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a máktölteléket úgy, hogy minden szélén hagyunk egy kis üres helyet, hogy feltekeréskor ne nyomjuk ki a tölteléket. A rövidebb oldalain behajtjuk a tésztát, a hosszabb oldalánál kezdve pedig szorosan feltekerjük. Megismételjük a műveletet a másik tésztadarabbal és a másik töltelékkel is.5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a bejgliket, tetejüket lekenjük felvert tojással, megszurkáljuk pár helyen fogpiszkálóval
és 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket.