Kahvalti, török zsemle reggelire

  • 2019.10.27.
  • 2

Azóta nem volt bejegyzés a blogon, mióta megnyitott tavaly tavasszal a Desszertműhely.
Itthon nem igen szoktam már sütögetni (tortát egyáltalán nem),viszont az utóbbi időben sütögettem itthon kelt tésztákat. Nagy szerelem még mindig és mivel a Műhelyben minden gluténmentes, így erre ott nincs lehetőségem.Hozom is a receptet ehhez a török burgonyás-feta sajtos minizsemléhez, ami reggelire vagy sörkorcsolyának is isteni. A kelesztést most egy kicsit túlzásba vittem: kb. 4-5 órát kelt a tészta, mert elmentünk vendégségbe, igaz, az eredeti recept is elég hosszú kelesztési időt írt elő. Nyilván úgy is működik, ha a tésztát kelesztjük kb. 1 órán át
majd formázzuk a zsemléket és amíg előmelegszik a sütő, további 20-25 percig kelhetnek még a zsemlék aztán mehetnek a sütőbe.Hozzávalók:
12 zsemléhez
350 g sima fehér liszt7 g friss élesztő240 g langyos tej5 g só1 közepes burgonya, megfőzve, összetörve100 g feta sajtA kenéshez:1 tojásfehérje1 ek. vízA tetejére:szezámmag, szemes mákElkészítés:1. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, elkeverjük. Közepébe csinálunk egy mélyedést, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Lefedjük egy konyharuhával és 1 órán át kelesztjük.2. Amíg kel a tészta megfőzünk egy közepes burgonyát és villával összetörjük. Ha letelt az 1 óra, hozzáadjuk a tésztához és kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk. Elég ragacsos lesz a tészta, de ne adjunk hozzá lisztet. Újabb 20 percig kelesztjük.3. Eztán belemorzsoljuk a feta sajtot és kézzel kicsit elkeverjük a tésztában. Nem baj ha maradnak benne nagyobb darabok. Lefedve 2 órán át kelesztjük.4. Lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát és 12 egyenlő részre osztjuk. A részekből gombócokat gömbölygetünk a tenyerünkkel és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Lekenjük őket vízzel elkevert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, szemes mákkal.5. Amíg a sütőt előmelegítjük 220 fokra, újra kelesztjük a zsemléket. Előmelegetített sütőben 20-25 perc alatt közepes sárgás-barnára sütjük.Mint írtam a bejegyzés elején, nyugodtan álljunk neki akkor is, ha nincs 4 óránk keleszteni. Én sem szoktam ennyi ideig keleszteni, mert 1 óra alatt is szuperül megkelnek az élesztős tésztát, most pont így jött ki a lépés, hogy otthon kellett hagynom pár órára.Jó étvágyat hozzá :)