Csíkos kuglóf kevert élesztős tésztából

  • 2016.11.24.
  • 8

Több kuglófrecept is van már a blogon, most a cukrásztankönyvből hoztam egy klasszikus kevert élesztős tésztából készült csíkos kuglófot.Hozzávalók:500 gr sima liszt100 gr vaj / margarin100 gr porcukor30 gr élesztő10 gr só300 ml tej3 db tojássárgájaízlés szerint mazsola, citromhéj adható a tésztához+ 25 gr holland kakaóporElkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk és kézzel vagy géppel kidagasztjuk a tésztát. Félbe vesszük az anyagot és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, alaposan kikenjük a kuglófformát: először olvasztott vajjal,majd hűtőbe tesszük a formát. Mikor a zsiradék megkötött, megszórjuk még liszttel is. Figyeljünk a közepére, hogy alaposan kenjük ki, különben bele fog ragadni a kuglóf.
3.
A két tésztarészt egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, egymás tetejére helyezzük őket és a hosszabb felénél kezdve szorosan feltekerjük. Így tesszük az előkészített formába, ahol újra kelesztjük.4. Előmelegített, 170-180 fokos sütőben sütjük. A nagyobb kuglófokat-mint ez is- hosszabb ideig, alacsonyabb hőmérsékleten kell sütni, a kisebb ( negyed-és félkilós) kuglófokat rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten.
5 Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, szórjuk meg liszttel vagy édes morzsával a tetejét, fordítsuk fejre a formát és miután kihűlt, kipottyan belőle a kuglóf, ha jól dolgoztunk. :)

Címkék

Élesztő Kuglóf