Zserbó csiga

  • 2016.02.15.
  • 3

Valahogy a kelt tésztával mindig úgy voltam,hogy az csak fehér lisztből lesz jó. Eddig. Gondoltam, csak ki kéne próbálni valami alternatív lisztből, így gyorsan írtam a Briginek, aki nagy kelt tészta szakértő és a különféle lisztekben is otthon van. Jött is pár perc múlva a válasz, hogy ezt a tésztát próbáljam ki. És jelentem, szuper. Tökéletes az állaga, szuper finom és az utolsó képen jól látszik a textúrája is, semmi hiányérzetet nem hagy maga után, hogy nem fehér lisztes. Illetve az is van benne, de csak a liszt 1/3-a. A zserbó ízvilág meg még mindig a legeslegjobb, szóval nem szépítek, én ebből 6-ot ettem meg. Leírni is szörnyű, dehát annyira finom. A maradékot viszem holnap a munkába, ne csak én hízzak :)Hozzávalók: 20-22 csigáhozA tésztához:150 gr teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt150 gr teljes kiőrlésű búzaliszt150 gr sima fehér liszt1 nagy csipet só2 dl tej20 gr friss élesztő2 ek. barna nádcukor40 gr olvasztott kókuszzsír / vaj1 tojás sárgájaszükség esetén kb. fél dl langyos vízA töltelékhez:házi sárgabarack lekvárpirított darált dióA tetejére:1 felvert tojásdurvára tört dió50 gr étcsokiElkészítés:1. A liszteket kimérjük egy tálba, a sóval elkeverjük. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott kókuszzsírral, tojássárgájával együtt a lisztekhez adjuk és összegyúrjuk. Lehet, hogy pici víz még kell hozzá, hogy szépen összeálljon. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy vízzel teli lábast teszünk az aljába. A sütés végéig otthagyjuk, tudjátok, extra gőzös sütő, extra puha csigák. Ezt sose mulasztom el a kelt tésztáknál.3. A megkelt tésztát kettévesszük és lisztezett munkalapon téglalappá nyújtjuk. Bőven megkenjük baracklekvárral és megszórjuk dióval. Én a dióhoz már cukrot nem adtam, mert Anyu baracklekvárja elég édes. A keskenyebb felénél kezdve feltekerjük és 2 cm vastag csigákat vágunk. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, megkenjük felvert tojással és megszórjuk durvára tört pirított dióval. 23 perc alatt sültek nálam készre,.4. A kihűlt csigákat olvasztott étcsokival áthúzzuk.