Kelt kalács fenyőfa

  • 2013.12.08.
  • 0

Még aznap, mikor a Kalácsvirág elkészült, küldött a nővérem egy linket, egy fenyőfa alakú kelt kalácsról, ami ugyanezzel a
csavargatós technikával készült. Vártam a megfelelő alkalmat az elkészítésre. Időközben megérkezett Finnországból, ildi Kokkitól a jégcukor is, amit szintén valami ünnepivel kellett felavatni. Jucika barátnőmék jöttek ma
Judit napot ünnepelni, így tökéletes volt az alkalom. Nagyon egyszerű, isteni finom és szuper látványos reggeli a karácsonyi asztalra.:)Hozzávalók:500 gr liszt80 gr olvasztott margarin80 gr porcukor1 egész tojás+1 sárgája40 gr friss élesztőcsipet só2 dl tejA töltelékhez:5 ek. cukor3 ek. holland kakaópor2 tk. őrölt fahéj80 gr olvasztott vajrumaroma ízlés szerintA kenéshez:1 egész tojásA tetejére:jégcukorElkészítés:1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Meleg helyen félóráig kelesztjük.Közben a töltelékhez elkeverjük a fahéjat, cukrot, kakaót majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, rumaromát és csomómentesre keverjük.2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 egyenlő részre osztjuk.3. Az egyik bucit megközelítőleg háromszög alakúra nyújtjuk,majd egy pizzavágóval
( esetleg alaklemez segítségével) háromszög alakúra vágjuk. A másik tésztabucit is kinyújtjuk, rátesszük az előző háromszöget és körberajzoljuk. Tehát van 2 egyforma háromszögünk.4. A két tésztalap közé bekenjük a krém felét majd a pizzavágóval bevágjuk két oldalról a tésztát úgy, hogy a közepénél megállunk, tehát nem vágjuk el teljesen, pár centis sáv a közepénél érintetlenül marad. Az aljánál kialakítjuk a szárát is.5.A jobboldali tésztacsíkokat felfelé, a baloldaliakat lefelé tekerjük meg. Így tekergetjük meg az egész fenyőfát. Egész tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk.6. Hideg 160 fokos sütőbe toljuk, a tepsi alá egy lábas meleg vizet teszünk, így nem szárad ki a tésztánk, puha marad. 20-22 perc alatt készre sütjük.7. Hasonlóképp járunk el a másik két tésztabucival is.A maradék, leeső tésztaszélek még pont kiadtak egy kisméretű kalácsvirágot, ami nutellás lett, ennek elkészítése fázisfotókkal itt olvasható.