Zserbógolyó

  • 2013.10.15.
  • 8

A zserbó ízvilághoz 3 dolog kell: dió, sárgabaracklekvár ( lehetőleg házi) és csoki. Kevés ennél ütősebb triász van,nem csoda, hogy fagyiban is, bonbonban is népszerű már a zserbó. Én bonbonban nem vagyok jó, fagyihoz már hideg van, így én kekszgolyóba álmodtam a zserbó-ízvilágot. Viszonylag gyorsan összedobható és garantált a zserbó-fíling. Én totál rákattantam a golyókra, a legutóbbi kókuszos túrógolyót követően estem szerelembe ezekkel az ízbomba-gömbökkel és jelentem, még van pár ötlet a tarsolyomban, úgyhogy most lesz pár golyós poszt, remélem nem bánjátok:)Kb. félóra alatt megvolt, én reggel munka előtt dobtam össze, hogy Zének ( na meg persze nekem is:))) legyen valami nasi,mire hazaesünk a munkából. Tökéletesen csillapítja az édesség utáni vágyat, ha kicsit precízebben készítítek el,mint én, akkor mutatós is lesz. :)Hozzávalók:kb. 22 db golyóhoz15 dkg darált keksz ( háztartási típusú)10 dkg darált diókb. 5-6 nagy ek. sárgabaracklekvárA bevonáshoz:15-20 dkg étcsokidarált dióItt még nem kötött meg a csoki :)Elkészítés:1. A darált kekszet elvegyítjük a darált dióval és annyi sárgabaracklekvárral összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Teáskanálnyi golyókat formálunk belőlük és hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a csokit a bevonáshoz.2. A csoki 3/4-ét egy kicsi, de mély edényben vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk majd hozzáadjuk a maradék csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad teljesen.
( Temperáljuk a csokit, erről bővebben
itt.)3. A golyókat egy bombonmártó villa ( azt hiszem így hívják, nekem nincs:)) vagy fogpiszkáló segítségével megmártjuk a csokiban, kicsit lecsepegtetjük és sütőpapírra rakjuk őket. Rögtön megszórjuk a tetejüket pici darált dióval: ha fogpiszkálót használunk, próbáljuk úgy szórni a diót, hogy befedje a fogpiszkáló okozta pici lyukat.:)Én most sietségben voltam, így nem fektettem nagy hangsúlyt arra sem, hogy rendesen lecsepegtessem a csokit a golyókról, így ahogy száradtak, lett egy kis " talpuk", ami nekem külön tetszik, mert így nem is igazán golyó,hanem inkább félgömb formájúak.Kb. 1 óra alatt a csoki megköt a golyókon és már fogyaszthatjuk is.:)TIPP:Ha van időnk és kedvünk kicsit tovább bíbelődni és jobban összekoszolni a konyhát, akkor csináljunk cake pop-okat a golyókból, erről bővebben
itt olvashattok néhány trükköt.