Málnás túrótorta

  • 2013.07.23.
  • 7

Jelentem, masszívan tart a málnaszerelem.Egész nap ezen a tortán agyaltam, miközben odakint szakadt az eső. Amint elállt, sprinteltem málnáért és túróért. Már védjegyemmé vált, hogy képtelen vagyok megvárni, hogy egy tortában megkössön a zselatin ,így történt ez most is. Habos-krémes túrókrém némi lime-mal megbolondítva, Anyu féle kakaós-olajos piskótán, lime-os málnaszósszal a tetején. Ez üt, kipróbálni ér és kötelező :)Hozzávalók:
15 cm-es tortáhozPiskótához:2 tojás125 gr cukor120 gr liszt25 gr holland kakaópor0,5 dl langyos víz0,5 dl olajfél tk. sütőporTúrókrémhez:250 gr félzsíros tehéntúró1,5 dl tejszín8 dkg porcukorfél lime leve és reszelt héja1 púpozott ek. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)3 lap zselatinMálnaszószhoz:15 dkg málna1 púpozott tk. porcukor1 csapott tk. keményítőfél lime reszelt héjaTetejére:málnareszelt lime-héjElkészítés:1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kapcsos tortaforma alját kivajazzuk. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk az olajat, vizet, beleszitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet majd fellazítjuk a felvert tojáshabbal. A formába simítjuk és tűpróbáig sütjük. Nekem kb. 40 perc volt, elég magas lett a tészta. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a túrókrémet.2. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, pici vízzel kislángon ( vagy mikro 20 másodperc) felolvasztjuk, langyosra hűtjük.3. A tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük. A túrót villával áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot,a krémsajtot, a lime levét és héját, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a zselatint. Felhasználásig hűtőbe tesszük.4. A málnát villával áttörjük vagy botmixerrel pürésítjük és teaszűrőn átpasszírozzuk. Egy kis lábasba tesszük és a lime héjával és a porcukorral felmelegítjük. Kiveszünk belőle kb. 1 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük a keményítővel és visszaöntjük a többi málnapüréhez.Pár perc alatt besűrítjük, félretesszük.5. Nem maradt más hátra, mint összeállítani a málnacsodát: ha a piskótánk púpos lett ( előfordul, az enyém púpos lett:)), vágjuk le egyenesre. Halmozzuk rá a túrókrémet, simítsuk el. Öntsük rá a málnapürét és mehet pár órára a hűtőbe vagy rövidebb időre a fagyasztóba. Tálaláskor málnaszemekkel, lime-héjjal díszítjük.