Gesztenyés csúsztatott palacsinta

  • 2013.07.05.
  • 4

Ma végre valahára eljutottam a kisvároskánkban lévő magyar boltba. Célirányosan gesztenyepüréért mentem, miután Anitánál megláttam a gesztenyés alagutat.
Nem sajnáltatni akarom magunkat, külhonban élő gasztrobloggereket, de néha bizony sanyarú a sorsunk. Akinek nincs akkora mákja mint nekem, hogy 10 perc biciklire van tőle magyar bolt, az bizony csak álmodozhat túró rudiról és bűntársairól. Míg a blogokon mást sem látok,mint friss gyümölcsöktől roskadozó tortákat-ami normális,hisz nyár van-nálunk kőkemény 2,5 font a 10 deka málna. Többek közt ezért nem lett ma málnás-mascarponés palacsinta,mert azért egy fél kiló málna csak
jó lett volna hozzá, hogy az enyém is roskadozzon...Na de vissza a gesztenyepüréhez. Itt azt még aranyáron sem kapni,mert egyszerűen fagyasztott gesztenyemassza mint olyan,nem létezik. Még más kelet-európai boltokban sem láttam, így jelentem, ez kérem igazi hungarikum. Ami jelen esetben nekem elég nagy baj. Na de eljutottam a magyar boltba és hoztam is kettőt. Míg hazafelé tekertem, azon kattogtam, hogy mi legyen a sorsa??Miután legalább 10 éve nem ettem gesztenyepürét, erős volt a kísértés, hogy csak úgy magában elkanalazgassam az egyik csomagot, ami majdnem ki is olvadt, mire hazaértem a mai rekordhőségben. De aztán erős maradtam!Az egyik ment be a fagyóba azonnal, a másiknak pedig megálmodtam egy mascarponés-gesztenyés csúsztatott palacsintát csoki-ganache-sal a tetején és még megfejeltük vaníliaöntettel is. Igen, isteni volt.Hozzávalók:A palacsintához:30 dkg liszt6 dl tej5 tojás10 dkg vaj10 dkg cukorcsipet sóA gesztenyekrémhez:25 dkg gesztenyemassza25 dkg mascarpone ( zsírszegény)1 tk. rumaromaízlés szerint porcukor ( én most nem tette bele, de kóstoljuk meg)A csoki ganache-hoz:50 gr étcsoki50 ml tejszínElkészítés:1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, robotgéppel összedolgozzuk a mascarponéval, a rumaromával és ízlés szerint porcukorral. Felhasználásig hűtőbe tesszük.2. A tojások fehérjét habbá verjük, félretesszük.3. A sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a csipet sóval elkevert
lisztet és a tejet. Csomómentesre dolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot szilikonos lapáttal.4. Forró serpenyőben kisütjük a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik oldalukat sütjük meg majd átcsúsztatjuk a tortatálra.
5. A palacsintákat megkenjük vékonyan a gesztenyekrémmel, így folytatjuk,míg el nem fogy a krém és a palacsintatészta.A tetejére fordítva tegyük az utolsó palit: azaz a megsült fele legyen felfelé.5. A mázhoz az étcsokit mikróban felolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel. A palacsintatorony tetején elkenjük és már fogyaszthatjuk is.Tipp: ha igazán halmozni szeretnénk az élvezeteket, akkor csináljunk dupla vagy tripla adag csoki ganache-t és az egyes rétegek közé csurgassunk kicsit, a gesztenyekrémre.Vaníliaöntettel igazán kiváló!

Címkék

Palacsinta