Fagyikészítés kezdőknek

  • 2013.07.31.
  • 5

Nagy álmom vált valóra, amikor a napokban a szülinapomra fagyigépet kaptam Zétől. Most van folyamatban az első fagyi készítése, de úgy döntöttem, egy külön posztot is megérdemel. Az én Zém nem bízott semmit a véletlenre: a képen látható csodaszép masinához egy fagyikanalat és egy fagyikönyvet is kaptam, ami nemcsak recepteket tartalmaz, hanem egy 10 oldalas bevezetőt a fagyi történetéről ( nagyon izgi amúgy :), rengeteg gyakorlati tanácsot, hasznos tippet, segítséget és végezetül rengeteg fagyi-,sorbet-,és fagyasztott joghurt receptet.Na de kezdjük az elején.
Hogyan működik a képen látható fagyigép?2 részből áll: egy duplafalú edényből és egy motorból. Az edényt a felhasználás előtt fagyasztóba kell tenni, a falai közt lévő folyadék keményra fagy. Ezután az edényt összeapplikáljuk a motorral, beleöntjük a kihűtőtt fagyialapot és a gép folyamatosan keverve fagylalttá alakítja nekünk. Ugye milyen egyszerű? :)TIPPEK fagyikészítéshez:( a kis bibiliámból, bocsánat, ha nem magyaros a megfogalmazás,de a könyv angolul van)1. Mindig törekedjünk arra, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk!2. Olvassuk el a gép használati utasításában, hogy mennyi időre kell lefagyasztani az edényt, és aszerint járjunk el. ( Noha egyes gépek esetében a gyártó 8-12 óra fagyasztást ír, a 24 óra a biztos.) Ha sűrűn készítünk fagyit és a fagyasztónk is nagy, érdemes állandó helyet biztosítani a fagyitartálynak, így mindig készen áll, ha fagyit készítenénk.3. A tökéletes eredmény érdekében mindig jól hűtsük be a fagyialapot. Tegyük pár órára hűtőbe vagy 20 percre fagyasztóba.
4. Csak akkora mennyiséget készítsünk, amit a használati utasítás ír. A fagylaltkészítés során a fagyi térfogata nőni fog, hagyjunk neki elég helyet.5. Ízesítő-dúsító anyagokat, mint pl. csokidarabok, gyümölcsdarabok, csak akkor adjuk hozzá a fagyihoz,mikor már majdnem készen van és elkezdett sűrűsödni.6. A tisztaságra nagyon ügyeljünk, a tartály mindig maukulátlanul tiszta legyen és ügyeljünk arra, hogy alaposan eltörölgettük és teljesen száraz, mielőtt a fagyasztóba megy.TIPPEK a fagyi tárolásához:1. Ha teljes valójában szeretnénk élvezni az ízeket, ne tároljuk egyáltalán, fogyasszuk el azonnal. Ha túl lágynak találjuk, hagyjuk még 10 perciga
fagyigépben, hogy kicsit megkössön.2. Ha mégis tároljuk, egy fagyasztható, tetővel rendelkező dobozt válasszuk. Ne töltsük tele,mert fagyáskor nőni fog picit a benne lévő anyag. Cimkézzük fel a dobozt: milyen fagyi van benne és mikor készült.3. Ha csak félig van a doboz fagyival, a fagyi felületét borítsuk be folpackkal, hogy megelőzzük a jégkristályok képződését,4. Mivel a házi fagyi nem tartalmaz tartósítószert, nem fog annyi ideig elállni a fagyasztóban, mint bolti bűntársai. Habár 2 hónapig eltartható a fagyasztóban, próbáljuk meg 2 héten belül elfogyasztani, így maximálisan élvezhetjük az ízeket.
AZ ALAPANYAGOK:1. TejszínIgazi fagyi nincs tejszín nélkül.35-48 %-os zsírtartalmú ( itt whipping vagy double cream) tejszínből finom, kréms fagyi készíthető. A nagyon magas zsírtartalmú tejszínnel ( double cream
48%, clotted cream 55%) vigyázni kell, mert vajízű lehet a fagyi, főleg ha túlkeverjük.2. TejA zsírszegény tejet kerüljük, alacsony zsírtartalma és íztelensége miatt nem alkalmas fagyihoz. A teljes tej, a félzsíros, illetve a kecsketej is finom fagyit eredményez.3. Egyéb tejtermékekNatúr joghurt, görög joghurt, ricotta-mind finom, krémes fagyit eredményez. Ha gazdagabb ízt, sűrűbb textúrát szeretnénk elérni, használjunk mascarponét.4. TojásA szebb szín és a finomabb íz elérése érdekében használjunk biotojást.5. CukorMinél finomabb szemcséjű cukrot próbáljunk meg használni. Muscovado és light muscovado cukrot használjunk ott, ahol a sötétebb szín és az erőteljesebb íz fontos. Mézet és juharszirupot önmagában vagy cukorral kiegészítve is használhatunk. Mogyoróval, mandulával, dióval különösen finomak.